Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Servera (Sorbus domestica). Ramat de cabres. Bassa del Ponac.

Masos de Roses

Roses

Descoberta dels antics masos.

La ruta comença al Mas Palou, restaurat i convertit en un hotel-restaurant. Una pineda de pi pinyoner és el punt de sortida del corriol que s'enfila suaument entre marges de pedres de color rovellat, esquistos amb un alt contingut en ferro. Bosquines i oliverars se succeiran fins a la Torre del Moro. En travessar el Rec de la Torreta, de sota les frondoses bardisses una merla surt piulant escandalosament. En aquesta raconada ombrívola, on les vinques i falgueres creixen a l'ombra dels salzes, podem identificar les petjades dels senglars i guineus, als fangars on van a veure i rebolcar-se.

Sortim ara a una gran carrerada, sureres, brucs i estepes, estructuren la vegetació mediterrània de tendència acidòfila. La vista des d'aquest punt ens permet veure just a sobre les ruïnes del castell de Bufalaranya. Seguim carrerada avall fins a una pista, la seguim a l'esquerra. Arribarem a uns antics bancals on creixen uns pins pinyoners força alts, la seva mida ens diu els anys que fa que aquí no es cultiva res. Tapat d'heures i esbarzers descobrirem les antigues parets del Mas Ponac. Escampades pels voltants unes arnes abandonades havien donat en altre temps la mel fosca del bruc. Planegem per la pineda barrejada amb sureres i algun roure fins a la pista que va a can Berta. Aquest gran mas, ara enrunat, dóna nom al serrat que tenim a sobre.

Baixem fins a travessar la llera de la Riera de la trencada. A les seves vores els joncs i les bogues s'aprimen seguint el migrat cabal, algun aloc i tamariu creix aquí i allà alternant amb salzes i pollancres. Trenquem a l'esquerra per un estret i inesperat corriol utilitzat pels animals que van a beure a la bassa del Ponac. El punt d'aigua dolça més gran del Cap de Creus, es va  formar després d'abandonar una antiga explotació sorrera. Seguirem riera avall  fins a Can Pairet on en Josep té cura del ramat d'ovelles i cabres que pasturen pels voltants.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt