Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

El Solà. Aguiró i Oveix. Vall Fosca Camí d'Augiró a Coll d'Oli. Vall Fosca Coll d'Oli cap a Sta. Bàrbara. Vall Fosca Pleta d'Erdó. Aguiró. Vall Fosca

D'Aguiró a coll d'Oli i Santa Bàrbara

La Vall Fosca

Volta a la vall de Solà i riu Roi

La Vall Fosca es torna més clara quan pugem als seus pobles enfilats a les comes adjacents. Aquesta ruta ens descobreix la vall subsidiària del Solà i els seus pobles: Astell, Obeix i Aguiró. 

El bonic camí que surt d’Aguiró, empedrat en alguns trams i acompanyat de murets de pedra en d’altres, sempre per la solana, puja de manera constant fins a Coll d’Oli. Primer acompanyats d’avellaners, freixes i alguns prats de dall, però un cop passada l’ermita de la Mare de Déu del Coll, el matollar es fa dominant i només alguns caducifolis esquitxen les raconades frescals dels petits torrents que creuem.  

Arribant a l’ermita, un rocam prominent ens permet treure el cap i contemplar la vall. Alhora la geologia ens regala argiles compactes i el terra es tenyeix d’un bonic color vermell fins dalt el coll. La vegetació també es torna excepcional amb una gran formació d’estepes. Anem deixant per sobre, corrals i bordes enrunades que juntament amb el camí de ferradura ens expliquen la importància de la ramaderia temps enrere.

Dalt el Coll les vistes recompensen l’esforç. Imponents tossals i puigs, pastures  que separen la vall Fosca de la vall de Manyanet, el Pallars Jussà de la Ribagorça.  El Pirineu i Pre-pirineu d’Osca també s’albiren a l’oest. Us proposem marxar carenejant fins dalt a Santa Bàrbara. Passem per collades entre tossals, pastures i retalls de pinedes, pletes on les vaques rumien, fins arribar a l’ermita, on ara sí, un merescut descans ens convida a fer un mos gaudint de la plenitud del paisatge. El Montsent de Pallars, Lo Tossal i el Tuc de la Cometa amb els pobles de la Coma a sota; el fons de Vall; el Solà, les pastures i els prats de dalls, les rouredes, tot un conjunt d’elements que configuren aquest paisatge de muntanya ramadera que, a la tardor, guanya en bellesa.

Baixem pel carener del davant, Serrat de l’Aire, entre pastures florides i ginebrons fins trobar el camí de Castell-estaó a Oveix. Veiem a sota els pobles de Castell-estaó i Antist i, al costat,  els pobles del Solà. La part final no és massa evident ja que el camí s’ha perdut però no patiu, seguiu el track. 

Pel camí d’Obeix, aquest ben arranjat, entre roures i boixos arribem al salt de roques del barranc de Roi. L’aigua modela les roques i el color de la pedra dóna nom al torrent.  Tot seguit pugem a Obeix, entre boixos i freixes vorejant prats de dall i amb l’opció de desviar-nos a fer un banyet al pontarró pseudo-romànic de l’Obac. 

A Obeix, creuem el poble pel costat de l’església i els safareigs. Ara, haurem de seguir per la carretera fins a  Aguiró (opció còmoda), o bé, preguntar com es troba el camí vell, avui sense ús i suposadament envaït per la vegetació.

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt