Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Camí al mas de les Fonts

Vallirana

Cercant el relleu càrstic

Iniciem la marxa per un corriol pedregós cara amunt direcció la Penya Blanca. Flanquegem per dalt una antiga pedrera i gaudim amb les boniques vistes sobre tota la vall d’Arús.

Un cop dalt el pla d’Ardenya, ens sobta una immensa superfície de terreny nua, excavada i esmicolada. Tres empreses exploten una de les zones extractives de pedra calcària més grans de la península. 

Passem vora els camps d’Ardenya, una mostra agrícola del que havia estat en un passat. Anirem resseguint la pedrera fins endinsar-nos al pla d’Ardenya, on curiosament trobem una formació de pi pinyer plantada d’antic. Nombrosos avencs esquitxen aquesta pla. Per l'antic camí de Vallirana a Begues, ens dirigim a la creu d’Ardenya on gaudirem de vistes al municipi de Begues. El paisatge s’obre i ens trobem en una de les zones de caça de l’àliga cuabarrada de dia i el duc de nit.

El camí de Begues, ara empedrat, baixa del coll de la Creu. Nosaltres, per una forta pujada amb bones vistes a la nostra esquena, anem a l’alt del Sotarro, on gaudirem de visuals panoràmiques. Pel camí es fa evident el relleu càrstic i la formació vegetal de garriga (garric o coscolls amb llentiscles) que domina aquests ambients calcaris.

Ara baixarem de nou al pla d’Ardenya per una pista pedregosa, enmig d’un bosc en regeneració de pi blanc. Passarem pel mas de les Fonts i seguirem baixant cap al fons de la vall d’Arús.  Baixarem l’espadat de Baix i entrarem al fondo de les Fonts, tot sota el mas de les Fonts. Aquí la vegetació torna a ser favorable a l’alzinar en els llocs ombrívols i frescals. A les solanes continua dominant la pineda secundària de pi blanc. En sortir a la pista principal per on pujarem, podemtriar si ens desvien un xic per d'anar a veure una mina de guix. Tornant de la mina, prenem la pista ara cara amunt passant a la vora d'una barraca de vinya ben conservada a prop de la masia de can Bogunyà.  D’aquí, ja només queda anar pujant fins a trobar la urbanització del Camí del Mas, que ens portarà de nou a l'inici.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt