Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Passeig al salt de Gualba

Gualba

El Parc Mediambiental

Nota: Aquesta ruta, s'ha de navegar Off-line, perque hi ha problemes de cobertura telefònica. Cal que la guardeu off-line allà on tingueu senyal, abans d'arribar a lloc.

Sortint de l’aparcament situat dins el Parc Mediambiental de Gualba (espai de gestió privada amb normativa d’usos particular, on trobareu diferents serveis i propostes per completar la visita), podem triar entre un itinerari blau o un de groc. Us recomanem que pugueu pel blau i baixeu pel groc. (llegiu els consells) Els serveis són de pagament però l’accés és lliure per  a la  gent excursionista que accedeix a peu al Parc i sense la intenció de dinar dins el bosc d’aquests dos itineraris.

Anirem pujant pel costat de la riera per un agradable i ombrívol caminet, entre pedres, molses, falgueres i ressalts d’aigua. La vegetació és d’alzinar amb fragments de bosc de ribera formats per verns i avellaners. A les petites places de les fonts, hi trobem plantacions de plàtans.

El camí de pujada s’ha de fer amb tranquil·litat, observant, escoltant i gaudint de tot allò que el lloc ens regala. (Si podeu fer la visita evitant les aglomeracions de gent, millor.). És un recorregut molt fotogènic. L’aigua afavoreix un microclima on molses, hepàtiques i falgueres es combinen al seu voltant, cobrint pedres i soques. Les fulles fan dibuixos damunt l’aigua en moviment. La falguera reial (Osmunda regalis) no és habitual a altres contrades.

A la primavera, els ocells, visibles entre les fulles tendres, posen les notes musicals que acompanyen la remor de l’aigua. Del melodiós i groc oriol fins al petit i neguitós bruel, hi ha tot un munt d’ocells que aprofiten aquests ambients de riera.

Trobarem una bonica verneda, testimoni dels originals bosquetons de ribera, al darrere de la resclosa. Passada la Central, la vegetació es comença a transformar. Sortim de l’ambient de la riera per passar a un altre de forestal i sec.

Després d’un tram de forta pujada, arribem al Mirador del Salt de la Riera de Gualba. L’aigua cau uns 100 mts en tres trams seguits. Som a sota la Vall de Santa Fe. Moment de repòs i contemplació: el paisatge vegetal, contrasta amb el del fons de la vall. Gaudim de les vistes a la Serralada Litoral del Montnegre i sobre la Vall de Gualba.

Ara ja, només queda tornar per una pista còmoda, baixant entre alzines sureres i pins pinyers, amb un sotabosc de brucs i cirerers d’arboç. Si volem acabar de baixar per la riera, cal que agafem algun dels caminets que trobarem a la nostra dreta que, creuant l’alzinar, ens baixaran fins a trobar el camí de pujada.  Passarem pel costat d'un cremallera que es va cremar al 1994 i d'un monòlit de la Rosa d'Abril.  

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt