Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Camí de la Ganga

La Bisbal d'Empordà

Història d'un camí.

En aquest recorregut podrem observar diversos elements patrimonials característics del massís de les Gavarres: ponts, masos amb històries esgarrifoses, camins mil•lenaris i vistes amb panoràmiques sorprenents.  El sector que va del coll de la Ganga cap a Fitor, com ens indiquen els topònims de la zona, ha estat històricament un espai conflictiu a causa del seu valor estratègic i se’n conten històries de bandolers, lladres i tot tipus de malfactors. 

Hi ha diverses teories sobre l’origen de l’antic camí del Coll de la Ganga. La que ha agafat més força els últims anys és la que contempla la possibilitat que aquest camí fos originàriament una de les primeres vies romanes de la península. El camí va entrar en desús a l’edat mitjana a causa de la perillositat que comportava passar per una zona poc habitada. La ruta que va imposar-se ales hores per anar de la plana empordanesa cap a marina, va ser la del camí ral de Santa Coloma de Fitor.  En el camí de la Ganga, que amb el temps va esdevenir carretera, hi havia antigament  dues casetes pels encarregats del manteniment de la via: una en el terme de la Bisbal d’Empordà i l’altra al de Calonge. Actualment les casetes ja no existeixen, però en el cas de Calonge resta el testimoni d’una font coneguda com la font de la ‘‘Casilla’’. 

Durant l’itinerari podrem observar la diferència notable entre la vegetació que creix als fondals respecte de la que arrela a les carenes.  Aprofitarem, alhora per presentar dues de les activitats boscanes més representatives: el carboneig i la pela del suro. 

Nota: aquesta ruta ha estat proposada i treballada pel Consorci de les Gavarres.

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt