Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL

Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Can Vilar i el sot d'en Montasell

Vallgorguina

Els recursos del bosc

L’itinerari ens portarà a conèixer la masia fortificada de can Vilar, el suro del Llamp, que lluita per sobreviure després de patir una llampada, i el sot de Montasell, un raconet frescal de frondosa vegetació. El paisatge que ens acompanya és el resultat de l'alternança de boscos i de conreus, en el qual l'activitat de l'home al llarg de la història ha tingut, i encara té, una importància cabdal. L'aprofitament del bosc ha estat històricament l'activitat econòmica més important d'aquestes muntanyes.

Al llarg de la ruta copsarem l'aprofitament que encara es fa del bosc. De l’alzinar es manté un cert nivell d'activitat en l'extracció de llenya d'alzina per al consum domèstic. El suro, en canvi, té una forta demanda per a taps i conglomerats.

L'aprofitament de les pinyes de pi pinyer encara es notable, de la mateixa manera que les plantacions i reforestacions de pi insigne i pinastre. Aquesta mena de plantacions són les que han ocupat bona part dels camps de conreu abandonats i fons de valls del darrer tram del recorregut. Les formes d'explotació d'aquest recurs natural han estat molt variades, amb alguns usos abandonats des de fa molts anys i d'altres que encara persisteixen.

Es tracta d’un recorregut de baixa dificultat, amb una primera meitat que va agafant alçada i una tornada còmoda en lleuger descens.

Agraïm a Jaume Mora de l'Agrupació Cultural de Vallgorguina que ens hagi acompanyat a fer aquests recorreguts. Part de la informació de les rutes ha estat extreta del web www.parcs.diba.cat de la Diputació de Barcelona.

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt