Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Entre torres i dunes

Castelldefels

Por dels pirates

Comencem a peus del castell, on es construí la nova església de Santa Maria el 1903. Visitarem el castell i algunes de les torres de Guaita (se'n conserven unes 12) construïdes amb finalitats defensives a mitjans del s. XVI.

Alhora, anirem passant per davant de masies que, fins a mitjans del s. XIX, juntament amb petites casetes, places i petits carrers no van constituir el nucli antic de Castelldefels al voltant de la plaça Major.

Baixarem suaument cap a la plana propera (terres amunt del camí Ral) on tenien els camps de conreu, per anar creuant les "Marines" on ara trobem el canal olímpic, el Campus Universitari, la corredera i camps de cultius d'horta. Antigament les Marines eren tot un seguit d'erms, aiguamolls i zones dunars.

Els aiguamolls es van anar drenant per poder establir nous conreus i, sobre les dunes, es plantà una pineda per evitar que la sorra envaís els camps. Tota aquesta franja actualment es troba urbanitzada amb el nom de La Pineda.

Traiem el cap a la platja creuant una retícula de palmeres washingtonies, l'anomenada "plaça de les Palmeres". La Pineda és una gran recuperació en l'àmbit ambiental, paisatgístic i social. Crida l'atenció la franja de vegetació que s'ha establert entre el passeig i la sorra, uns dels objectius de la recuperació paisatgística. Passeig avall, arribarem a un retall de pineda que ha estat adaptada com a parc on els pins pinyers mostren signes de l'empenta de la brisa marina.

Val la pena passejar pels caminets balisats entre les dunes tot entretenint-se a veure plantes adaptades a aquest medi. Uns panells informatius ens ajudaran a identificar les més comuns.

De tornada, podem reposar i gaudir dels retalls de boscos de ribera que antigament es formaven en llacunes interiors. L'estany de l'Olla del Rei Joan II és artificial però reconforta aturar-se una estona a l'ombra de l'albereda.

Tornarem creuant infraestructures per dalt i per baix fins a la moderna plaça de l'Estació i d'aquí a la plaça de l'Ajuntament.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt