Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Rasa de la Socarrada. Clariana Obaga de Clariana Sant Martí de Tous Riera de Clariana

Un tomb per les obagues de Clariana

Argençola

Boscos antigament conreats.

Sortim del nucli de Clariana i fem un petit tram per la riera de la vall del mateix nom. S’endevinen restes de quan s’aprofitava el cabal per regar o per als molins fariners. Trobarem bonics tolls.

Ens endinsem pel torrent o rasa de la socarrada, obaga de la Socarrada i obaga Fosca amunt, fins a arribar a la carena de Cantagalls, direcció als altiplans conreats de Ferran. A la rasa, un pas per bonics estrets rocosos, ens apropa a les formes de dissolució de la roca guixenca. Mentre caminem pel fons de la rasa ens dona la sensació d’estar submergits dins el bosc. Els pins, alguns roures i pocs pollancres ens semblarà que cauen damunt nostre.

Després es troba una petita pista, segueix obaga fosca amunt entre pinasses plenes d’heura i roures. La vegetació va canviant en funció del tipus de sòl i la humitat. Hi abunden les feixes d’antics conreus de cereal i vinya.

Dalt de la carena de Cantagalls, girem direcció nord-est cap al tossal de Clariana (674 m). Després per la pista de la serra de la Nou on el terreny és més solell i guixenc, i la vegetació més escadussera. Puntualment s’obren finestres entre el bosc que ens permeten veure Argençola a una banda i la conca d’Òdena i Tous a l’altra. Dalt del tossal hi ha vista damunt els plans de Flix i el poble de Sant Martí de Tous.

Ara, baixem directament fins a les runes del castell i el coll de la Creu, deixant algunes pedreres de guix. Aquí, podem baixar fins al poble seguint el GR-7 o acabar el tomb per l’obaga de Fitoralvistes al nucli de Clariana, i a la vall del mateix nom i les solanes de la Teula i de mas Jordà (catalogades dins la xarxa Natura 2000). Baixem a la riera de Clariana, per un bonic camí carener amb un dens sotabosc de marfull, fins a arribar al costat de cal Manel on es troben uns magnífics gorgs naturals.

Creuada la riera, sortim a una pista que pot estar transitada i retornem al nucli de Clariana passant pel costat dels masos dispersos de cal Soler i cal Magines. Ens adonem que el conreu de cereals sobreviu a les parts planes de la vall; que els ametllers esquitxen petits racons i els magraners encara rebroten als marges dels camins.

 

Col·laboració: Joan SolàAssociació el Trill

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt