Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Itinerari de la pedra seca

Olesa de Bonesvalls

Arquitectura rural a Olesa.

L'activitat agrícola d'aquests vessants de muntanya va deixar-se a finals de XIX amb la fil·loxera. Els boscos de pi blanc van ocupar ràpidament les feixes. Aquest bosc, és avui el responsable que la presència d'aquest ric patrimoni de pedra seca passi desapercebuda als ulls dels caminants. Els incendis dels anys 80 van posar al descobert aquest tresor, que avui torna a estar amagat.

Sense ser un traçat exigent, la primera part, tota de pujada, voreja el Pla de l'Hospital, seguint la riera de Begues, per pujar després per l'obaga del fons de l'Hagó. El bosc dominant és de pi blanc amb una brolla alta de romaní, llentiscle, càdec, carços i garrics. De tant en tant, a racons obacs o fondals, les alzines i els aladerns ens recorden que també el paisatge vegetal ha canviat.

De pujada anirem descobrint totes aquestes barraques, sovint un xic apartades del camí actual. Passarem pel Corral d'en Jaume amb vistes al Puig de la Mola i poc després pel pou del mateix nom (diuen que amb aigua tot l'any). Podrem visitar una de les més importants barraques del terme, la Barraca dels Pedrissos, per arribar a la carena del Serral dels Boixos on trobem la pista que puja al Puig de la Mola. (535 m).

Dalt la carena, al Pla de les Basses, visitarem elements que es caracteritzen per la funció de protegir al pastor del vent dominant.

Iniciem la baixada per la carena gaudint de llargues vistes (oest) sobre l'alt Penedès i les serres límit amb l'Anoia. Tombarem de nou per la solana de la mateixa vall del fons de l'Hagó. Ens endinsarem a una raconada d'oliveres i marges de pedra amb un encant especial, on trobem la Barraca de l'Hospitaler. Tot seguit arribem de nou als plans de l'Hospital que creuem per finalitzar l'itinerari a la font de la plaça dels Comtes de Cervelló.

Guiatge: Grup de Recerca Olesa Rural

 

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt