Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Itinerari pels modelats granítics

Sant Feliu de Guíxols

Torres, boles, doms i coves

Complet i bonic itinerari on, endinsant-nos a la muntanya litoral entre boscos d’alzines sureres, anirem descobrint singulars formacions rocoses de granit que, a part del valor geològic, sumen un gran valor estètic paisatgístic en combinar-se amb la vegetació.

Sortim del costat mateix del poble, per la barriada de Mascanada i la riera de les Comes que, aviat deixarem per enfilar-nos entre pinastres, pinyoners i suros en direcció al Puig de Can Toni. Els retalls de bosc es van succeint i alternant. Als torrents humits els avellaners i les falgueres aquilines contrasten amb la sequedat de la brolla que els envolta.

Passem pel mas abandonat de Can Miralls on, ens sorprèn un espectacular exemplar de pi pinyer. Anem girant el Puig de Can Toni i abans d’arribar al Coll de Portes, entrem a una bonica sureda d’arbres petits que creixen damunt un sòl prim, entre boles de granit. Davant nostra, la Costa de Cirera, per on pujarem tot seguit direcció les antenes del Puig Gros. Ja comencem a veure els primers castells de pedres.

Passat el Coll de Portes i el Pla de Ses Mòdegues, a un tram empedrat de camí trobem un senyal que ens fa saber que som en un camí Romà. Comença ara un tram fins dalt el Puig Gros, difícil de caminar i perdedor, on haurem d’extremar l’atenció.

Passem per sota de suros i brucs; per clarianes amb brolles de càdecs, estepes i romaní; i, de tant en tant, finestres que ens deixen veure la mediterrània i el poble de Sant Feliu. Al llarg de la pujada, anirem trobant algunes de les formacions rocalloses de l’itinerari: la cova d’en Cirera, la cova de l’Àliga o la pedra de l’Àliga.

Baixant del Puig Gros gaudim de fantàstiques vistes del massís del Canigó, tot passant pel costat de la Pedra Ullada. Arribem al collet de la Mare de Déu i, d’aquí, si volem i en tenim ganes, podem pujar el Puig Romaguer (o de l’Àliga) en deu minuts.

Baixarem pel costat del Torrent de les Mànegues (tributari de la Riera de les Comes). Val la pena acostar-se al racó de la font de les Tres Fonts. (normalment no raja), com també val la pena arribar fins a algunes coves, sepulcres del passat megalític, com la de Can Assols.

Després d’una estona de baixada, primer per bonics i espessos corriols de bruc i arboç i, després per una pista entre pins pinastres, arribarem de nou la riera de les Comes. Ara, la vegetació de ribera (avellaners, freixes, roures, etc.), posa el contrapunt als boscos secs que ens han acompanyat per dalt la serra.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt