Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL

Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Roques i Pedres de Vallgorguina

Vallgorguina

El sentit de les Pedres.

Itinerari llarg, però còmode de caminar, amb una primera part de pujada fins a la Casa Nova de Pibernat i el Turó de la Roca, per tornar baixant tot passant pel costat del Mas Can Vilar.

Pujarem per la riera de Can Vilar, pel sot de Saleres, nom d’una de les masies que voregem. A dalt, els camps i el mas de la Casa Nova de Pibernat obren una clariana en vistes al mar. Passada la font de la Figuerassa, creuarem el sot de l’Esllavissada o de la Sitja, que una mica més avall, rep el nom de sot gran de Can Vilar. Aquest torrent, neix just a sota el Santuari del Corredor.

Els sots, racons de vegetació centreeuropea, es contraposen amb el bosc de suros, alzines i pins de la resta de la serra. A l’estiu, la frescor i abundant vegetació; a la tardor prenen el protagonisme cromàtic de la serra, abans de despullar-se amb l’arribada de l'hivern. A les vessants, els suros, alzines i pins, de verd persistent i fosc, donen nom al Montnegre. Tant en uns com als altres ambients, no tota la vegetació és autòctona. Els plàtans dels sots i els pins insignes de les vessants, són un exemple de plantacions forestals.

La gent vivia del medi natural: boscos, camps, conreus, ramats i feines com el carboneig, la pela del suro, etc.; juntament amb la toponímia que trobem relacionada amb elements naturals, així ho demostren. El paisatge de la serra era lluny de l’hegemonia forestal d’avui. Els masos, sempre al costat dels camps, com a Can Vilar, la Casa Nova, Can Ricós o Can Burget.

Les pedres que trobarem, són un exemple de la relació dels vilatans amb aquests elements naturals. Se’ls hi donava sentit geogràfic, de llegenda, funcional o cau de civilitzacions. Passarem per pedres com les del Duc, que servien per referenciar punts geogràfics. Altres han estat motiu de llegendes, amb la finalitat mateixa d'identificar l’ indret, com la pedra del Llop. Els picapedrers, aprofitaven altres pedres per esculpir estris amb necessitats concretes i, per últim, pobladors històrics feien servir racons rocallosos amb finalitats funeràries o d’assentaments temporals com podrem esbrinar al morro del Roca.

Gaudirem de vistes al Montnegre i a la propera carena de Can Saleres, on sobresurten dos dels pins pinyoners més grans del municipi: el pi de Buac i el pi d’en Ricós.

Per últim, just abans d’arribar, passem pel costat de la masia de Can Vilar i la seva torre fortificada. Paisatges oberts gràcies als camps associats a la masia, l’era i el conjunt d’arbres singulars del mas; un estil de vida, avui difícil de mantenir.

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt