Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Pel camí Ral i la plana Ponça

Olesa de Bonesvalls

Cap a la cota baixa del term

Sortirem del barri de l’Hospital travessant carrerons de cases velles i, de seguit, entrar al Camí Ral. El camí, passa pel costat de masos com ca n’Amat, Mas Cort Nou i més endavant Mas Cort Vell, vorejat de marges de pedra i camps de vinya, alguns encara actius. Als trossos de camí de pedra, es pot apreciar el desgast pel pas de les rodes dels carros (roderes). El bosc, que ara ocupa el lloc d’antics camps de conreu, és de pins amb sotabosc de garrics, romaní, càdec i llentiscle. Els càrritxs apareixen a llocs puntuals.

Arribant a Can Mitjans (important mas, avui enrunat) vorejant el bonic fondo vitícola de Can Malet, deixem el Camí Ral. Just en aquest punt, podem visitar el mas d’en Punet i veure a dins, el forn de la casa. 

En començar a baixar cap a la llera de la Riera de Begues, entrem a un sector de protecció natural especial. Som davant l’obaga del Fitó i es fa evident la natura càrstica del terreny amb afloraments de roques, clapers i petits cingles. Als llocs de més difícil accés trobem esquitxos de l’alzinar que abans ocupava aquests territoris.

El recorregut, resseguint la riera de Begues (aigües amunt), és preciós. Seguim un traç meandriforme provocat pels accidents geològics que aquesta troba al seu pas. Les condicions més humides possibiliten el creixement d’algun roure i la vegetació del sotabosc és ara més pròpia de l’alzinar, amb marfull, aladerns i arboços.

Els solells segueixen sent àrids i esquerps, coberts de pins i clapers pedregosos amb margallons i, algun petit, però bonic cingle com la Penya del Duc. A les parts planes de la plana Ponça, plantacions abandonades d’ametllers i algun camp d’oliveres encara productiu. Trobem barraques de vinya que ens indiquen l’antiga existència de cultius.

Tornarem cap Olesa, creuant la riera de Begues en diferents ocasions, per entrar pels Plans agrícoles de l’Hospital i visitar aquesta bonica barriada del poble (L’Hospital es construí al s. XIII al costat del Camí Ral amb la funció d’acollir vianants i peregrins).

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt