Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Pujada a l'Ermita de Sant Ramon

Sant Boi de Llobregat

Talaia paisatgística.

Aquesta talaia, muntanya de Sant Ramon o Puig del Montbaig, és compartida per tres municipis: Sant Boi, Sant Climent de Llobregat i Viladecans. A dalt, l’Ermita de Sant Ramon, visible de lluny fa que sigui un pol d’atracció visual. És costum de pujar a peu i posar un ciri per protegir als nounats.

El paisatge d’aquesta muntanya, és ben diferent segons el vessant. Forestal a Sant Boi; agrícola a Sant Climent i, herbassars amb arbusts de diferents mides a Viladecans. A l’ermita hi trobem el Centre d’Interpretació del Paisatge. Uns plafons i una maqueta ens ho fan més fàcil. Les vistes són espectaculars. (Si fa vent, porteu roba de protecció)

Al costat de Sant Boi, pel camí que pujarem, el bosc és d'una pineda colonitzant les antigues feixes agrícoles. A la vora dels torrents, trobem alzinars amb roures a les obagues més frescals com a la Font de Golbes. Els arbusts més presents són el llentiscle, el bruc i el càrritx entre molts d’altres.

Els incendis (últim l'any 2010) són un generador important de canvis al paisatge vegetal. Al costat de Viladecans i una part de Sant Boi, el bosc ha desaparegut i trobem vegetació baixa de forma arbustiva. Aquest paisatge anirà evolucionant i transformant-se amb el temps cap a boscos. La pastura del sotabosc per nous ramats, ha de permetre que aquest risc disminueixi.

Un altre transformador del paisatge és l’home. L’estassada de boscos per introduir els conreus és habitual. Així trobem al sector de Sant Climent, encara avui, les feixes que permeten el cultiu dels cirerers.

El substrat és format per llicorelles, roques que formen part del sòcol de les roques sedimentàries de tipus calcari, més antigues, del massís del Garraf.

Trobarem senyals de mamífers com el porc senglar o la geneta. Sentirem al capvespre el cant de rapinyaires nocturnes com el gamarús. Salamandres a les fonts o tolls amb aigua; la serp blanca o el llangardaix comú a les feixes agrícoles, també els eriçons a les parts més baixes on hi predomina l’horta. Una fauna afavorida per la diversitat d’ambients i alhora per la protecció natural de l'espai.

Cal destacar un esdeveniment natural important al Puig del Montbaig. Des del cim de la muntanya es pot seguir la migració de tornada de rapinyaires cap Àfrica a finals d’estiu.

Us proposem de pujar pel camí clàssic des del Pavelló de Caça i passar per la Font de Golbes. Per baixar, ho podeu fer pel mateix camí o bé, triar una nova opció per un corriol que travessa aquest Parc Forestal descobrint les seves intimitats.

En qualsevol dels casos, un cop a baix, al costat del Pavelló de Caça, teniu l’opció de fer un petit tram de l’antic Camí Ral que unia Barcelona amb Vilafranca del Penedès. Camí medieval, on trobareu empremtes de les roderes dels carros sobre les roques. A l’altre costat de la pista principal, podeu endinsar-vos a l’àrea de lleure de Benviure i fer un àpat a les taules que hi ha escampades. Fixeu-vos en la bona tasca de recuperació dels marges de pedra i en les vistes a la Torre de Benviure.

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt