Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

El volcà de la Banya del Boc

Sant Martí de Llémena

Romànic enmig de volcans

Al bell mig del pla de Sant Joan, on deixem el cotxe, podem veure els principals relleus que envolten aquest sector de la vall. Un plafó explicatiu ens ajudarà a orientar-nos perquè ens mostra el recorregut que farem pel volcà de la Banya del Boc. A més, un altre cartell ens indica que som al "Camí de Llémena", que travessa la vall de sud-est a nord-oest. 

Passegem entre camps de cereals i colza direcció nord-oest. A l'esquerra, al cap de poca estona, ja veiem l'ermita de Sant Joan Baptista i, en segon terme, la imponent cinglera de Sant Roc. Arribem a una pista forestal i comencem a pujar entre el Puig de la Banya del Boc i el serrat dels Rasos. Aleshores, se'ns fa visible el cingle de Rocafesa.  

Al començament de la pujada, un indicador ens orienta de la nostra direcció cap al volcà de la Banya del Boc. Una petita zona extractiva, ara aturada, ens confirma la naturalesa volcànica del material del sòl en forma de gredes. Domina l'alzinar amb roures martinencs esparsos, cirerers d'arboç, sanguinyols vora la pista i la falguera, concretament la falzia negra, a sota de tot.

Un cop a dalt, travessant conreus i pastures, arribem al cràter del volcà. El camí fa un llarg passadís amb retalls de conreus fèrtils envoltats de petits turons recoberts d'alzines i roures. 

A l'encreuament del collet, prenem el camí que baixa per iniciar el descens cap a Llorà. En el primer revolt podem seguir la pista que surt cap a la dreta; així, anem per un camí d'obaga fins a les runes del mas d'Hortaló, on podem gaudir d'unes bones vistes panoràmiques. A continuació, caldrà recular i tornar a la pista que baixa per prosseguir la ruta. 

Un cop a Llorà, abans de creuar la carretera, hi ha l'opció de desviar-se momentàniament de la ruta per visitar l'església romànica de Sant Pere i el nucli històric del poble.

Seguim anant a buscar de nou el traç de la riera de Llémena al costat del camí de Llémena. El cant dels ocells, els aurons blancs, els roures martinencs, els saücs, etc., reforcen la sensació de frescor. Avancem direcció el veïnat de Sant Medir, on el temps sembla aturat. 

Més endavant, veiem a mà esquerra un camí i un pont de fusta que podem prendre si volem visitar la capella de Sant Medir, que queda uns metres torrent avall. A continuació, tot i que un rètol ens recomana anar per Peradalta, nosaltres anirem en direcció el pla de Sant Joan per la Pellonera.

Així doncs, voltem el volcà del Clot de l'Omera passant per la casa de la Pellonera. Si continuem sense desviar-nos, el camí puja suaument; passarem pel costat d'una torre elèctrica i sortirem al km 15 de la carretera principal. I a pocs metres, davant nostre, ja veurem el punt on hem iniciat la ruta.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt