Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Rec dels Colletons Fageda dels Colletons Era de la Castellòria Ermita i mas de Sant Miquel

Ruta a Sant Miquel i les canals

Vilada

De les abruptes obagues a les calmes dels plans

És una bonica però exigent ruta que es pot començar des del poble de Vilada o des del pla de la Fusta (aparcament 2: retallem 1 hora de camí). Llegiu els consells per saber les opcions.

Sortint de Vilada, travessarem la palanca de la riera de Vilada el Molí i cal Boixader per enfilar-nos al collet de la Serra pel primer bosquet de rojalets. Del pont del Climent, sobre la ribera del Mergançol ens enfilem, ara sí, sense descans per l'obac de la serra de Picancel direcció al cingle de la Por (no us espanteu!). Pugem fins a creuar un portell rocós per bonics sots coberts de frondoses i prímules entre les fulles del terra.

Passada la font de la casa del Bosc (única en aquest camí), tindrem el primer contacte real amb el conglomerat. El trepitjarem i ens posarem davant del Serrat del Migdia i del cingle de l'Àliga (1.081 m) en arribar a un replà conegut com l'era de la Castellona. En aquest moment, ens endinsarem entre boixos dins el clot del torrent Fred, també conegut com la Selva, on antigament no arribava la llum a terra, però avui sí perquè fou malmès per les ventades del 2014, que van fer caure molts arbres, el més significatiu, el Faig, de bonica rabassa que hi havia al peu del cingle de la Por. Blades, grèvols, algun teix i petites clapes de faigs ens confirmen la toponímia del torrent.

Un cop dalt del collet dels Pins, ens dirigim al punt més alt del Serrat del Migdia, balconada on la magnitud del paisatge ens fa perdre les paraules.

Tornem fins al collet per anar tombant, progressivament, al costat solell de la serra pel collet de les Corts, cosa que s'evidencia per la nova vegetació que ens acompanya: l'alzinar muntanyenc.

Del pla, entre alzines i un terreny cada cop més afeixat, ens dirigim al bonic pla de Sant Miquel, on l'església i el mas ens apropen de nou a la petja de l'home. Aprofitem per descansar i fer l'àpat, ara amb vista al monestir de la Portella a sota, i el Serrat Pla i serra de Montsent al davant, últims contraforts abans de baixar a la plana del Baix Berguedà.

De baixada, per darrere el serradell dels Agullons, seguirem el rec dels Colletons. És una baixada bonica però forta, una mica trencada en alguns trams pel pas de motos de trial, que farem pel costat del clot, creuant-lo repetides vegades, altres passant per la mateixa llera. Envoltats de rojalets i caducifolis, ens sorprendrà el tram de la fageda fins a la font dels Colletons, coberta de grans molses i orelles d'ós.

En un moment, ja arribarem al pont del Doro, on podem creuar (si l'aigua del pantà ens ho permet) i tornar al poble per la pista del costat de la fàbrica. Si no, seguirem pel costat del Mergançol a l'obaga del Prat, esquitxada d'aurons i algun trèmol, fins al pont del Climent.

Agraïm la col·laboració de Pere Torner. Veí i coneixedor del municipi.

Font d'informació: la guia Vilada i la seva rodaliad'Ernest Costa i Joan Tort.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt