Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Descobrint la pedra seca

Riera de Carme

Barraques de Vilanova d'Espoia.

Aquest itinerari comença a Vilanova d'Espoia, un dels nuclis de població més antics de la Torre de Claramunt. El poble està situat en un turó sobre una vall amb bones vistes, on podem observar mosaics de boscos amb conreus de secà i successions de serralades, al nord veiem la Serra de Collbàs, la de Rubió i a l'est veiem la Serra de la Tardana Montserrat. Aquest recorregut té un traçat suau i un ambient íntim que ens permetrà veure i conèixer diversos elements de les construccions en pedra seca.

Baixarem a la vall per un corriol i entrarem en un camí entre vinyes al bosc de la muntanya de cal Vilaseca que ocupa una superfície important del terme i està ple de barraques de vinya. Tot i veure-les a prop, en algunes ens pot costar d'accedir-hi per causa de la densa vegetació. Travessant aquest bosc veurem de seguida barraques amb para-vent, més endavant algunes d'adossades als marges i ens podrem desviar uns metres per gaudir d'un racó pinstoresc on es concentren aquests elements. Si fos necessari, tingueu en compte que abans d'arribar al km. 3 hi ha l'opció d'agafar una drecera per tornar cap Vilanova d'Espoia.

L'aspecte actual d'aquesta muntanya ha canviat molt, ja que on avui hi ha bosc abans s'hi conreava vinya. Constatarem també que aquest tipus de conreu es torna a recuperar de nou, substituint camps de cereal, implantant-se en erms o recuperant terrenys al bosc. Avançant per la banda nord de la muntanya gairebé fins al seu límit oest, anirem tancant el cercle en direcció a cal Muntades, una important explotació agrícola encara activa amb camps de cereal, conreus de vinya i olivera. A partir d'aquí l'itinerari és més descobert i anirem per camins entre camps de cereals en direcció Vilanova d'Espoia. En l'últim tram trobarem el torrent del Mas d'en Pons, on roures i alzines ens acompanyaran fins a l'entrada de Vilanova d'Espoia.

 

Agraïment: excursió proposada per l'Agrupació excursionista La Guineu

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt