Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Vistes cap a la serra del Montsec Priorat de Santa Maria Vistes del nucli urbà i el castell

Ruta de les Trinxeres

Castellfollit de Riubregós

En terres de frontera i castells

Les línies de defensa L1, L2, L3 i L4 que l’Exèrcit Republicà va organitzar d’est a oest contra l’avançament franquista van aguantar poc temps una vegada l’enemic va travessar el riu Ebre.

Castellfollit de Riubregós formava part de la línia de defensa L3, i va ser testimoni de l’enfrontament entre els dos bàndols, els dies 21 i sobretot el 22 de gener de 1939.

Sortirem del sud oest del nucli, on segons testimonis orals al sud est hi havia alguns refugis antiaeris, actualment enfonsats.

Passarem pel Priorat de Santa Maria (segle XI), on a fora el cementiri hi ha una fossa comuna possiblement de soldats republicans morts a Castellfollit de Riubregós.

Anirem pel costat dret del recinte fins a un corriol que surt a la dreta i anirem pujant suaument per la Costa de Balaguer seguint la direcció de la vall uns 500 metres fins a arribar a la pallissa de cal Dè, actualment en molt mal estat.

Canviarem de direcció i ja anirem altre vegada cap al poble, pujarem la Costa de Balaguer, travessant terrasses de cultiu fins arribar a una línia de trinxeres, en queda poca cosa però encara són perceptibles.

Avançarem fent una mica de camp a través per una màquia de garrics, argelagues i altres plantes dures com el terreny que trepitjarem, compte amb les esgarrinxades.

És un tram d'uns 500 metres incòmode de trepitjar, però veurem vistes aèries del priorat, el riu, el pont, el poble, el castell i les torres de defensa, tot seguit arribarem a la cabana del general Mina.

A partir d'aquest punt el camí ja es torna altra vegada planer, fàcil i ens portarà a una pista de terra que ja no deixarem i que ens portarà fins a l'antiga fàbrica de ciment i guix de l'empresa U.M.S.A., amb uns forns i xemeneies industrials molt interessants.

Tancarem el cercle després de caminar uns 400 m. i creuar el llit del riu per una passera ample.

 

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt