Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Un tomb per Cassà i Mosqueroles

Cassà de la Selva

L'empresariat i la pagesia

DESCRIPCIÓ DEL ITINERARI ARQUITECTÒNIC

Iniciarem el recorregut des de la Rambla Onze de Setembre on trobarem, sempre a la dreta, dos edificis destacables: Can Nadal i la Residència Geriàtrica. Des de la mateixa estació podem observar el magnífic edifici de Can Nadal, inclòs dins el catàleg de patrimoni arquitectònic de Cassà, un dels més singulars de Cassà, construït l’any 1905 per una família d’industrials surers. L’edifici es va convertir en seu de l’Ajuntament l’any 1989 i apart d’observar les seves espectaculars façanes, es poden veure elements originals de la construcció en el seu interior: vitralls, arrambadors, una barana d’escala i l’enteixinat de l’actual sala de plens.

Seguint la rambla avall passarem per l’edifici de la Residència Geriàtrica, antic hospital de Cassà de la Selva, que va ser projectat com escola per l’arquitecte Fèlix de Azúa en els anys vint del segle XX. La seva funció com a centre d’ensenyament va ser efímera i ben aviat va hostatjar l’antic Hospital de Pobres que estava situat al carrer del Raval

Des del passeig Vilaret enfilem la petita pujada que arriba fins a la plaça de la Coma passant per davant de l’edifici neoclàssic de la Cooperativa la Protectora datat l’any 1929 i inclòs dins el catàleg de patrimoni arquitectònic de Cassà. A l’arribar a la plaça de la Coma resseguim a la dreta can Trinxeria, declarat bé d’interès local, amb la seva impressionant façana neomedieval decorada amb una esplèndida escena de caça, figures i personatges diversos. L’edifici el varen construir a finals del segle XIX uns importants propietaris rurals, un dels descendents dels quals va ser Marçal de Trinxeria que va esdevenir un dels grans defensors dels interessos surers dels pobles de les comarques de Girona. La casa va restar abandonada fins que va ser adquirida per l’Ajuntament de Cassà de la Selva. L’Ajuntament va iniciar la seva restauració, en el transcurs de la qual es varen recuperar les pintures murals del seu interior, i actualment la finca es destina a usos culturals. 

Més endavant passem pel Centre Recreatiu que des del seu naixement l’any 1892 ha mantingut el seu ús com a centre de reunió i esbarjo. Tot i les importants reformes que ha tingut  en aquests més de cent anys encara es poden veure alguns dels seus elements originals sobretot en la part superior de la façana.

Nota: aquesta ruta ha estat proposada i treballada pel Consorci de les Gavarres.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt