Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Sant Quirze de Safaja Salt de la Balma de l'Espluga. St. Quirze Safaja Fajeda de Barnils.  St. Quirze Safaja Parc de l'Aigua. St. Quirze Safaja Obacs de la Serra de la Codina. St. Quirze Safaja

Ruta al voltant del serrat de la Codina

Sant Quirze Safaja

Torrents que menen al riu Tenes.

Sortim del Parc de l'Aigua, on trobarem una font, plafons i un QR interpretatiu. Ens dirigim cap al campanar del poble on agafem la pista del camí de Barnils. Veiem indicacions de color verd-vermell que ens serviran de referència fins a arribar a la Collada (quasi mitja ruta). Passarem pel mirador de la Campana on es fa referència al poeta local Màrius Torres; tot seguit creuarem el torrent de l'Espluga que genera un bonic salt i una balma sota el camí; arribarem al mirador de l'Estret, últim punt on encara podem veure la vall del riu Tenes direcció Sant Miquel del Fai i, a la nostra dreta, el poble de Sant Quirze.

Prenem un corriol que, després d'una curta baixada, ens enllaça amb la pista que recorre tot el solell de la Rovireta fins al mas del mateix nom. Anem enfilant suaument, remuntant el torrent de la Rovireta (que més amunt és el torrent de la Collada). A la nostra dreta el Puig d'Olèna (823 mts) i la vistosa construcció del sanatori de Puig d'Olèna.

El solell és ple de petites feixes i restes de murs de pedra seca, ara amb petites alzines carbonejades acompanyades d'aromàtiques, arboços, brucs i estepes. Quan ens apropem a la llera del torrent apareix el pi roig, algun roure martinenc, pollancres i a gatells. Ben aviat deixem la pista per agafar un corriol, pedregós al començament, que s'enfila de nou direcció el coll de l'Escopeter i cap a la Collada. En arribar dalt, una roureda seca de roure valencià, contrasta amb els grans roures del fons de la vall.

Un cop a dalt la Collada farem un tram de carener on, si el dia ho permet, podrem gaudir de vistes tant al Montseny (llevant) com al Berguedà (nord-oest). Tot seguit, deixem la pista per agafar un corriol de baixada directa cap al torrent de l'Espluga. LA baixada travessa el bonic bosc caducifoli de Barnils, completament oposat al que hem vist de pujada. És un ambient fresc, humit i ple de fulles tendres, on faigs, aurons, avellaners i tot un seguit d'arbres i arbrets amb bonics colors de tardor ens transporten a un ambient de muntanya atlàntica.

Creuem el torrent de l'Espluga i el resseguim avall, per la pista de fons de vall, que alhora fa de partió entre un bosc de pi roig al bac del serrat de la Codina, i un alzinar al solell de la serra de Barnils. La pista ens porta fins al mirador de la Campana i d'aquí al nucli vell del poble encinglerat de Sant Quirze, que podem aprofitar per visitar abans de tornar al Parc de l'Aigua.

 

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt