Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Volta a can Muntada

Gualba

Les serres de Gualba

Itinerari llarg, per pistes i camins principals, pensat per a gent acostumada a caminar.

Sortim de la plaça Joan Ragué i ens dirigim a pujar al sector nord-est de Gualba, limitat per les serres de can Plana i de can Muntada. Per la seva carena baixarem fins a la urbanització de can Pla, on enllaçarem amb el camí Ral que ens tornarà al poble.

Gaudirem d’ambients molt contrastats: torrent, carena, bosc, plans agrícoles i riera; tots ells amb les seves singularitats.

Pujant pel costat del torrent de la Menera cap a can Plana, on els plàtans de la llera (a una banda) contrasten amb l’alzinar amb marfull (a l'altra) que, en arribar al camí, s’enriqueix amb avellaners i algun llorer. Veurem ocells forestals com el gaig, la merla i les mallerengues.

Passarem pel costat d'un forn de calç. Activitat anecdòtica a causa de la natura més aviat granítica del sòl.

Deixarem masies a banda i banda, amagades entre el bosc, per arribar dalt les carenes de les serres esmentades. Abans, però, tindrem unes vistes parcials del bosc que havia de dominar aquestes serres abans de l’incendi. Un alzinar mixt de suros i alzines.

Dalt les carenes, la vegetació és el resultat de la recuperació després del foc. Trobem una brolla de plantes aromàtiques, i una brolla alta de brucs i arboços. Ara, un altre grup d’ocells molt difícils de veure, es fa sentir; són els tallarols. Les vistes són àmplies en totes direccions: el Montseny, les seves vessants meridionals fins al castell de Montsoriu o el Corredor-Montnegre al davant, entre d’altres.

Arribant a baix, de nou el bosc ens acompanya. És el lloc de l’alzinar amb marfull, però aquí es troba esquitxat de plantacions de pi pinastre i algun roure als racons humits. Els pins pinyers i el pi blanc també fan acte de presència.

Arribant a la urbanització de can Pla podem agafar una drecera a la dreta que ens baixa per l’alzinar fins al camí Ral i tornar cap al poble en lleuger ascens.

El camí Ral passa entre camps de cereals i farratges, amb el bosc d’alzines a un costat i la riera de Gualba a l’altre, plena tota ella de plàtans. Trobarem ocells d’espais agrícoles oberts com les caderneres, els verdums o els pinsans. Passat can Pascual, entrarem en una zona d’influència de torrent primer i de riera després, que ens acaronarà els sentits amb els colors del fullam a la tardor, els cants dels ocells a la primavera o la frescor reposada de l’estiu.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt