Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Volta als Biarnets i pas dels Estrets

Horta de Sant Joan

Moles de pedra.

Fàcil i variat recorregut on, passant per corriols, camins i fins i tot un tram de carretereta asfaltada, voltarem les Moles dels Biarnets. Gaudirem d’aquesta imponent ‘‘mole’’ de roca conglomerada i relleu abrupte pels seus quatre costats. Enfilar-nos per poder veure els plans agrícoles de la Terra Alta, passejar entre camps d’ametllers i oliveres i en poca estona, entre espadats, seguir el curs del riu dels Estrets.

Comencem sota mateix d’un altre relleu singular ‘‘Les Roques de Benet’’ i al seu darrere més puntes i penyes de natura calcària, sotmeses a plegaments i falles criden la nostra atenció.

Al costat mateix però, la gran ‘‘Mole dels Biarnets’’ volum rocós conglomerat, subjecte a la remodelació dels fenòmens erosius de l’aigua. Fixeu-vos en la forma d’embut sota el cim de la Gronsa (799 m), com un amfiteatre espectacular.

Sota les parets rocoses, els boscos d’alzines combinats amb pinassa deixen lloc als camps d’ametllers que arriben fins a la carretera.

Anem resseguint el costat meridional de la mola per buscar un punt d’entrada amb l’ajut del Riu dels Estrets que neix sota la Punta de la Serena a 1035 m. (Àrea de la Franqueta endins). En arribar al Mas de Lliberós, el riu penetra aquesta massa rocosa deixant el Biarnets a la seva dreta i les Moles del Don a la seva esquerra. Espadats de roca que formen els ‘‘Estrets’’.

Passem aquest bonic sector on racons de ribera i tolls d’aigua, contrasten amb la duresa pètria del seu entorn. Sobre les roques, allà on l’acumulació de material fi genera un sòl incipient, la vegetació s’hi estableix fins a arribar a formar petits bosquetons. Són les ‘‘cadolles’’.

Val la pena, aturar-se a l’ombra de grans blocs de roca caiguts o d’arbres del costat del riu i esperar. Observar i escoltar, de ben segur que la ‘‘natura’’ ens sorprendrà.

Sortint dels Estrets, farem el tomb per camps d’ametllers i oliveres. De nou el bosc de pins i alzines s’acosta fins a peu de Biarnets pel costat septentrional. En mig d’aquesta façana rocosa, el Salt de Barber (que veurem caure després d’haver plogut). Ens endinsarem en aquest bosc per assolir el Coll de l’Oroval, i d’aquí, gaudir de vistes privilegiades sobre la plana en un costat i la serra a l’altra.

Baixarem per un terra magre, entre càdecs, savines i esteperoles, per entrar de nou al bosc , ara lleugerament més humit amb alguna petita clapa de boixeda.

Com arribar a inici ruta.Com arribar a inici ruta.
tornar a dalt