Natura Local - Camí al mas de les Fonts

Camí al mas de les Fonts

Vallirana

Cercant el relleu càrstic

Iniciem la marxa per un corriol pedregós cara amunt direcció Penya Blanca. Flanquegem per dalt una antiga pedrera. Boniques vistes sobre tota la Vall d’Arús.

Un cop dalt el Pla d’Ardenya, ens sobta una immensa superfície de terreny nua, excavada i esmicolada. Tres empreses exploten una de les zones extractives de pedra calcària més grans de la península. 

Passem vora els camps d’Ardenya, una mostra agrícola del que havia estat en un passat. Anirem resseguint la pedrera fins endinsar-nos al Pla d’Ardenya, on curiosament trobem una formació de pi pinyer (rara a casa nostra) plantada d’antic. Nombrosos avencs esquitxen aquesta pla. Per l'antic camí de Vallirana a Begues, ens dirigim a la Creu d’Ardenya on gaudirem de vistes al municipi de Begues. El paisatge s’obre i ens trobem en una de les zones de caça de l’Àliga Cuabarrada de dia i el Duc de nit.

El camí de Begues, ara empedrat, baixa del coll de la creu. Nosaltres, per una forta pujada amb bones vistes a la nostra esquena, anem a l’Alt del Sotarro, on gaudirem de visuals panoràmiques de 360º. Pel camí es fa evident el relleu càrstic i la formació vegetal de garriga (garric o coscolls amb llentiscles), que domina aquests ambients calcaris.

Ara, baixarem de nou al Pla d’Ardenya per una pista pedregosa, entremig d’un bosc en regeneració de pi blanc, 20 anys després de l'incendi. Passarem pel Mas de les Fonts i seguirem baixant cap al fons de la Vall d’Arús. Baixarem l’Espadat de Baix i entrarem al Fondo de les Fonts, tot sota el Mas de les Fonts. Aquí la vegetació torna a ser favorable a l’alzinar en els llocs ombrívols i frescals. A les solanes continua dominant la pineda secundària de pi blanc.  En sortir a la pista principal per on pujarem, podem triar, si ens desvien un xic, d'anar a veure una mina de guix. Tornant de la mina, prenem la pista ara cara amunt passant a la vora d'una barraca de vinya ben conservada als darreres de la Masia de Can Bogunyà.  D’aquí, ja només queda anar pujant fins a trobar la urbanització del Camí del Mas, que ens portarà de nou cap al c/Brasil i ja a l'inici.


Ein Xarxa 2000
Camí al mas de les Fonts

Fitxa Tècnica

FaunaPaisatgesGeologia
A peu A peu
Mitjana Mitjana
circular antihorari
10.60 km
160 min
348m
valoració 4.60

Gràfica de Desnivell

Conçells

Traçat

•    Recorregut llarg amb alguna pujada important cap al Pla del Sotarro.
•    Arribant a la Font del Mas, si esteu cansats, preneu direcció la masia i, seguint sempre recte, pel carrer principal arribareu on heu deixat el cotxe. Vegeu-ho fàcil amb el google earth. 
•    La mina de guix entra dins l’itinerari ‘‘Ascensió al Puig Vicenç’’. Allà hi trobareu la descripció.
•    Si sentiu gossos baixant del Mas de les Fonts, no patiu. És la gossera de Can Bogunyà.

Aigua

•    L'única Font és la del Mas de les Fonts a tres quarts del camí, però aneu ben proveïts abans de començar. Sobretot si és estiu.

 

Precaucions

•    Pareu atenció si aneu amb nens. En travessar el Pla d’Ardenya hi ha força avencs i podrien caure a dins.
•    A la zona càrstica de l’alt del Sotarro és difícil caminar entre els coscolls. Cal vigilar a l’estiu perquè hi pot haver algun escurçó (víbora) escalfant-se damunt un roc.

Meteo


•    A l’estiu aneu protegits.

 

Terreny

•    Calçat adient ja que el terreny és pedregós.
•    És fàcil relliscar en baixades amb pedres fluixes.
•    Aneu amb compte als corriols amb carços perquè és molt fàcil ensopegar. Si aneu amb calça curta, sapigueu que les fulles d’aquestes plantes tallen.

 

Material

•    Prismàtics per a possible observació d’ocells.
•    Pals per fer més còmode els camins pedregosos.
•    Mapa (recomanable sempre). Ara per situar-vos correctament en cas que vulgueu escurçar l’itinerari.