Natura Local - Can Vilar i el sot d'en Montasell

Can Vilar i el sot d'en Montasell

Vallgorguina

Els recursos del bosc

L'itinerari ens portarà a conèixer la masia fortificada de can Vilar, la surera del Llamp, que lluita per sobreviure després de patir una llampada, i el sot d'en Montasell, un raconet frescal de vegetació frondosa. El paisatge que ens acompanya és el resultat de l'alternança de boscos i de conreus, en el qual l'activitat de l'home al llarg de la història ha tingut, i encara té, una importància cabdal. De fet, l'aprofitament del bosc ha estat històricament l'activitat econòmica més important d'aquestes muntanyes. 

Al llarg de la ruta copsarem aquest aprofitament que encara es fa del bosc. A l'alzinar es manté un cert nivell d'activitat, que consisteix en l'extracció de llenya d'alzina per al consum domèstic. També es treballa amb el suro, que té una forta demanda per a taps i conglomerats. L'aprofitament de les pinyes de pi pinyer encara és notable, de la mateixa manera que també ho és el de les plantacions i reforestacions de pi insigne i pinastre. Aquesta mena de plantacions són les que han ocupat bona part dels camps de conreu abandonats i fons de valls del darrer tram del recorregut. Les formes d'explotació d'aquest recurs natural han estat molt variades, amb alguns usos abandonats des de fa molts anys i d'altres que encara persisteixen. 

Es tracta d'un recorregut de baixa dificultat, amb una primera meitat que va agafant alçada i una tornada còmoda en lleuger descens.

Agraïm la col·laboració de Jaume Mora de l'Agrupació Cultural de Vallgorguina, que ens ha acompanyat a fer aquests recorreguts. Part de la informació de les rutes ha estat extreta del web www.parcs.diba.cat de la Diputació de Barcelona. 


Ein Xarxa 2000 Parc Nacional
Can Vilar i el sot d'en Montasell

Fitxa Tècnica

FloraArquitectura
A peu i en bici A peu i en bici
Fàcil Fàcil
circular horari
4.00 km
60 min
166m
valoració 0.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

  • Traçat per camí ample i còmode.
  • La primera part de la ruta va en ascens, la segona, en descens.
  • El traçat està senyalitzat amb marques de color marró.

AIGUA

  • La ruta no passa per cap font; per això, és recomanable portar aigua a la cantimplora.

TERRENY

  •  Porteu calçat adequat; el sauló ens pot fer relliscar amb facilitat a les baixades.

ALTRES EQUIPAMENTS

  • A Vallgorguina trobareu el Centre d’Informació del Parc Natural del Montnegre i el Corredor.
  • Si teniu ganes de caminar més, podeu enllaçar amb la ruta del dolmen de Pedra Gentil. La durada de les dues rutes és fàcilment combinable.