Natura Local - Cingles de bandolers

Cingles de bandolers

Taradell

Dels cingles fins al pantà

Sortim de davant de l’Ecomuseu del Blat de la Urbanització La Roca de Taradell. Seguirem per la urbanització fins a trobar la traça del PR C-42 que seguirem en bona part del recorregut. Deixem les cases, s’acaba la pista i ara el corriol s’enfila cap a la cinglera.

Sota la cinglera hi ha un espai en forma de balconada, l’amagatall és pràcticament inexpugnable. L’espai d’uns pocs metres quadrats, amb vegetació d’alzinar i rupícola, permet veure sense ser vist, el bosc de la Mansa que s’estén a sota. A la paret hi ha unes cavitats (balmes) on el bandoler Perot Rocaguinarda es refugiava.

Tornarem al pis de dalt de la cinglera fins a l’Enclusa (868 m.) La vista des del cim més alt de Taradell és espectacular. Aquesta cinglera forma part d’un conjunt de cingleres molt més llarg que enllacen el massís del Montseny al sud i el Sistema Transversal al Nord. En les parts més altes podrem distingir una fina franja de gresos ocres i sota una capa molt més profunda de gresos vermells, la sedimentació dels gresos superiors, es va produir sota el mar, és per això que és fàcil poder trobar fòssils d’animals marins.

Per baixar de L’Enclusa ens trobarem una petita desgrimpada amb poca dificultat. Baixarem cap al coll de la Mansa per on passa la carretera que va a Viladrau. Deixarem el PR C-42 que tornarem a recuperar en el coll de Taradell, i Seguirem el traçat del GR-2.

Ens dirigirem cap al castell de Taradell (893) que està emplaçat sobre una gran pedra. Des d’aquí tenim una vista de 360 graus, podem veure el poble de Taradell, la Plana de Vic, els Pirineus, i els contraforts del Matagalls.

Baixant cap al Torrent de la Mansa, passarem per un bosc jove, arbustiu, amb alguns castanyers, en gran part refet després del gran incendi de 1983. Arribem al Pantà, és una petita presa d’uns 10 m. d'altura que serveix de reserva d’aigua pel poble. A les vores s’hi van plantar espècies utilitzades en jardineria com el desmai, el piracant i el xiprer. Aigües avall del pantà ens endinsarem per una frondosa verneda esquitxada de pollancres, freixes, saücs, i salzes.

Arribarem a la Masia del Pujol, amb la seva antiga pedrera on ara hi ha una bassa que serveix d’hàbitat d’amfibis i plantes aquàtiques. En la mateixa masia hi ha també una magnífica alzina pluricentenària amb una capçada impressionant. Ja per acabar l’itinerari, arribant a les primeres cases de la urbanització trobarem la font del Ravató i poc després l’ermita romànica de Sant Quirze de Subiradells (1095), d’una sola nau amb absis i campanar d’espadanya.

 


Cingles de bandolers

Fitxa Tècnica

FloraArquitecturaGeologiaAltres
A peu A peu
Mitjana Mitjana
circular horari
12.60 km
228 min
380m
valoració 5.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

 • El traçat és en gran part per corriols, amb algun tram de pista.
 • En una bona part del recorregut coincideix amb el PR C-42.
 • Hi ha un parell de petites desgrimpades, d’uns 10m.
 • Per arribar als punts d’interès de les cuines d’en Rocaguinarda i el Castell cal anar i tornar, sortint uns 200 metres del recorregut circular.

AIGUA

 • Hi ha una font, Font del Boix, poc abans de l’avís de roques i Balmes. Entre el coll de Taradell i el castell.

PRECAUCIONS

 • Cal tenir cura de no acostar-se massa a les cingleres, sobretot cal vigilar els nens.
 • A les desgrimpades cal posar atenció i utilitzar peus i mans.
 • Travessem la carretera de Taradell a Viladrau, feu-ho amb precaució i sense distraccions. Vigileu els nens.
 • Respecteu les propietats privades i el bestiar.

METEO

 • Dalt les cingleres el vent pot ser fort. Porteu roba adequada.
 • Se succeeixen trams ombrívols amb zones exposades.

MATERIAL

 • Calçat de muntanya, hi ha trams pedregosos.
 • La càmera de fotos i uns prismàtics ens poden ser útils.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • La font del Ravató, ja dins la urbanització de la Roca, està equipada com a zona de descans. L’ aigua no té garanties sanitàries.
 • Veureu senyals i cartells del PR C-42 que no hem de seguir.
 • Trobarem plafons que ens informaran de la natura de la zona.