Natura Local - Clar de Lluna

Clar de Lluna

Santa Maria de Palautordera

Pel serral de Can Batalla

Ruta paisatgística i alhora forestal, a la vessant soleia del Montseny, el terreny àcid i les condicions climàtiques, fa que ens trobem suredes, pròpies d'aquesta regió mediterrània. 

 

En creuar la Tordera podem veure de dalt el pont, les plantacions de plàtans d’ombra o arbres propis de ribera com els àlbers i els verns. Passem pels camps de gramínies farratgeres i retalls de vinya dels voltants de Can Balmes, Ca l’Alzina i Can Martí del Bosc. Trobarem bonics exemplars aïllats de pi pinyer i roure martinenc. A la vora del torrent, alzines i plàtans d’ombra enfilen l’humitat. No serà difícil sentir l'oriol o el picot verd.

 

Anem pujant al serral i els diferents boscos es succeeixen. Primer  pins blancs i formacions de pi pinyer tant atapeïdes que fan perdre la singularitat d’aquests arbres. Al  sotabosc, una màquia de bruc arbori ens sorprèn amb l’espectacular florida al març-abril. Aquí els ocells, difícils de veure, són de caire forestal. Gaigs, esparvers o algun aligot al marge dels camps.

 

Dalt la carena, domina la vegetació mediterrània arbustiva. Els brucs arboris, abans dominants  s’alternen amb  arboços, aladerns de fulla estreta i  llentiscles. Una sureda aclarida acompanyada de cirerers d’arboç i pins pinyers, ens deixa veure la Vall de Mosqueroles i el Turó de l’Home (1705 m) al darrera. 

 

En arribar a l’ermita de Santa Magdalena, les vistes són espectaculars. Ens encarem al costat més occidental del Montseny amb el Turo del Samon (1273 m) davant i sota la Vall de la Tordera. Si mirem a mar, la Serralada Litoral amb el Montnegre-Corredor ens tanca la plana de la Tordera.

 

Baixarem per la carena de la Serra de Can Batalla, entre masies encara vives com Can Jeroni i boscos d’alzines sureres i pins pinyers. Després de pins insignes i roures;  i per últim, arribant a baix, l’alzinar carbonejat pren protagonisme. 

 

De nou som a la plana, on els camps i la Tordera conviuen amb el teixit urbà. Tot just passat el Circ Cric, el riu, fa un tram de bonics meandres que podem veure de dalt el mirador. Bon punt d'observació d'ocells. Les alzines i lledoners pengen dels talussos.

 

Entrem a Palau pel costat de l’ermita del Remei  i seguint tot el singular passeig arbrat amb plàtans d’ombra fins al carrer Major i la plaça de la vila. 

 


Clar de Lluna

Fitxa Tècnica

FloraPaisatgesArquitectura
A peu i en bici A peu i en bici
Fàcil Fàcil
circular antihorari
10.10 km
180 min
225m
valoració 4.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

 • Està marcat amb senyals quadrades de color carbassa.
 • Traçat còmode, principalment pista.  
 • Cap dificultat tècnica per fer-lo amb bici, excepte l’única pujada.
 • La primera part, fins dalt la carena, fa pujada constant.
 • De l’Ermita de Santa Magdalena surt un caminet que ens porta al Castell de Montclús.

AIGUA

 • No trobarem cap font.

PRECAUCIONS

 • El tram de sortida i el tram d’arribada, són urbans. Cal extremar les precaucions amb cotxes i vianants si ho fem en bici.
 • Tot i ser pista forestal, les masies són habitades i és fàcil que ens trobem algun vehicle.
 • Respectar les masies i finques agrícoles, tant els camps com el bestiar que puguem trobar.

MATERIAL 

 • Calçat còmode per caminar per pista.
 • Uns pals de tresc, ens fan la marxa més aeròbica i complerta.
 • Les zones de transició entre camps i boscos són rics en biodiversitat. Uns prismàtics en serviran per veure algun dels molts ocells que sentin.  

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Trobarem plafons de la volta cicloturista a Palau . 
 • Equipaments culturals properes són la Casa Patxot a Mosqueroles i el Circ Cric.