Natura Local - Entre torres i dunes

Entre torres i dunes

Castelldefels

Por dels pirates

Comencem a peus del castell on es construí la nova església de Santa Maria el 1903. Visitarem el castell i algunes de les torres de Guaita (se’n conserven unes 12) construïdes amb finalitats defensives a mitjans del s XVI.

Alhora, anirem passant per davant de masies que, fins a mitjans del s. XIX, juntament amb petites casetes, places i petits carrers no van constituint el nucli antic de Castelldefels al voltant de la plaça Major.

Baixarem suaument cap a la plana propera (terres amunt del camí Ral) on tenien els camps de conreu, per anar creuant les ‘‘Marines’’ on ara trobem el Canal Olímpic, el Campus Universitari, la corredera i camps de cultius d’horta. Antigament les Marines, eren tot un seguit d’erms, aiguamolls i zones dunars.

Els aiguamolls es van anar drenant per poder establir nous conreus i sobre les dunes, es plantà una pineda per evitar la sorra envaís els camps. Tota aquesta franja, actualment es troba urbanitzada amb el nom de La Pineda.

Traiem el cap a la platja creuant una retícula de palmeres washingtonies, la ‘‘plaça de les Palmeres’’. La Platja, un gran àmbit recuperat en l'àmbit ambiental, paisatgístic i social. Crida l’atenció la franja de vegetació que s’ha establert entre el passeig i la sorra. Uns dels objectius de la recuperació paisatgística. Passeig avall, arribarem a un retall de pineda que ha estat adaptada com a parc, on els pins pinyers mostren signes de l'empenta de la brisa marina.

Val la pena passejar pels caminets balissats entre les dunes tot entretenint-se a veure plantes adaptades a aquest medi. Uns panells informatius ens ajudaran a identificar les més comuns.

De tornada, podem reposar i gaudir dels retalls de boscos de ribera que antigament es formaven en llacunes interiors. L'estany de l'Olla del Rei Joan II és artificial però reconforta aturar-se una estona a l'ombra de l'albereda.

Tornarem creuant infraestructures per dalt i per baix, fins a la moderna plaça de l’Estació i d’aquí a la plaça de l'Ajuntament.

 


Entre torres i dunes

Fitxa Tècnica

FloraPaisatgesArquitectura
A peu i en bici A peu i en bici
Fàcil Fàcil
circular horari
9.30 km
150 min
85m
valoració 4.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

 • Planer i asfaltat.
 • El tram del poble a la platja i tornar, es fa llarg.  Caminar per asfalt, és mes dur que caminar per muntanya.

AIGUA

 • Trobareu fonts urbanes, però aniria bé portar una ampolleta amb aigua.

PRECAUCIONS

 • El trànsit. Cruïlles, passos de carrer i tot allò relacionat amb el medi urbà.
 • Evitar hores de màxima insolació. 
 • El vent pot ser molest quan estem creuant pel Canal Olímpic i a la platja.
 • A les dunes, les persones amb problemes d’estabilitat millor que segueixin pel passeig.

MATERIAL 

 • Protecció solar a l’estiu.
 • Prismàtics per veure ocells a la llacuna de l’Olla del Rei Joan II.
 • Si ho feu en bicicleta, no oblideu tots els elements de protecció i seguretat. Casc i  guants. 
 • Uns pals de tresc amb puntes de goma, poden ajudar-vos a caminar millor. (marxa nòrdica)

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Centre d’Informació de Turisme al costat de l’Ajuntament. Hi passem pel davant.
 • Hi ha plafons interpretatius a les dunes i a l’Olla de Joan II.