Natura Local - Del Reguissol a la Tordera

Del Reguissol a la Tordera

Santa Maria de Palautordera

Entre dos fils

Palautordera queda emmarcat dins de dos cursos d’aigua que contenen el nucli principal de població. La ruta ens porta a encerclar el nucli de Palautordera a través del torrent del Reguissol i el riu la Tordera. És una ruta rural, urbana i natural. Sense allunyar-nos de la població copsarem tot allò que l’envolta i que en fa de límit natural: el riu i el conreu.


Els espais oberts s’omplen de camps i horts. La plana de la Tordera sempre ha sigut un lloc fèrtil, aquí hi trobarem des de grans extensions conreades de gramínia farratgera, fins a petits horts urbans repartits per tots els racons. Podrem observar el caràcter agrícola de Palau i si aixequem la vista, en un marc més llunyà, veurem el Massís del Montseny com a teló de fons.


Resseguir el Reguissol resulta un passeig agradable sota l’ombra dels plàtans, que sovint es vesteixen amb heura enfiladissa. A les plantacions, els plàtans s’envolten d’un sotabosc espès, casi selvàtic, on els esbarzers, arítjols, marfulls, troanes i gatells ens barren el pas a les intimitats del bosc. El cant del les merles, els rossinyols bords i l’esquerp oriol ens acompanyarà tot el camí, aprofiteu els llocs més tranquils per observar-los.


A mesura que ens apropem a la Tordera el bosc de ribera ens dóna la benvinguda. Podrem divisar les diferents franges arbòries que el conformen. A un nivell superior veurem alzines, lledoners i robínies. Per sota es començaran a distingir les capçades dels arbres caducifolis, oms, pollancres, plàtans, gatells i algun vern.


El bosc de ribera és caducifoli i creix a les ribes dels cursos fluvials sobre sòls que acostumen a estar amarats d’aigua. La vegetació està adaptada a inundacions periòdiques, aquí el sotabosc d’esbarzers i falgueres és feréstec i desendreçat. A la ribera descobrirem racons verds i solitaris, i si veniu a la primavera gaudireu del color groc dels fruits dels oms, del color verd dels primers brots tendres dels gatells i de mil i una flor als ambients més frescals.


Del Reguissol a la Tordera

Fitxa Tècnica

FloraMedi
A peu A peu
Fàcil Fàcil
circular horari
3.50 km
60 min
27m
valoració 4.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

 • El traçat està marcat amb senyals de color blau fosc
 • Hi ha dos trams d’escales: a l’entrada del Parc del Reguissol i al baixar a la Tordera.
 • Traçat molt còmode i planer

AIGUA

 • Podem trobar aigua a les fonts del Parc del Reguissol i al Parc Pau Casals

PRECAUCIONS

 • Eviteu fer l’itinerari si fa poc que ha plogut i el riu ha crescut
 • L’itinerari conté trams urbans. Vigileu al creuar els carrers

TERRENY

 • Principalment per pista compacta i carrers asfaltats
 • El camí vora el riu pot estar enfangat

MATERIAL

 • Calçat còmode per caminar per pista
 • Uns pals de tresc ens fan la marxa més aeròbica i complerta
 • Els ambients de ribera i fontinals, vora prats fluvials i bosquets són altament rics en biodiversitat. Uns prismàtics en serviran per veure algun dels molts ocells que sentin. Mireu de cercar l’Oriol a les capçades dels plàtans.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Podeu parar a descansar o beure aigua al Parc Pau Casals, que és a la meitat de l’itinerari