Natura Local - El dolmen de Pedra Gentil

El dolmen de Pedra Gentil

Vallgorguina

Els antics pobladors de la Serralada

L'itinerari de la Pedra Gentil ens portarà a conèixer, a través del seu relleu amable i suau, alguns dels assentaments més antics de la Serralada del Corredor. També veurem alguns dels diferents tipus de bosc de fulla persistent que amaga aquest relleu arrodonit per l'erosió.

Aquesta morfologia lleugera va afavorir l'ocupació agrícola d'algunes planes i l'explotació forestal de molts boscos. Des de molt més antic, però, va acollir també diversos pobladors. El dolmen de Pedra Gentil, l'església medieval de Santa Eulàlia de Tapioles i les masies de can Pradell de la Serra i can Clarens són una gran mostra de la vida a la serralada en èpoques passades.

Al llarg de la ruta, els colors verds, persistents tot l'any, són predominants en el paisatge. En conjunt, més del 95% de la superfície del parc natural és de caràcter forestal. El progressiu abandonament de les terres de conreu i els masos ha provocat l'augment de la massa forestal des de les primeries del segle XX. Ara el protagonisme el prenen sureres centenàries, alzines i roures que s'alternen amb els pins en l'ondulada orografia de la zona.

Es tracta d'una excursió agradable, sense complicacions, ben senyalitzada, que transcorre per pistes i camins del parc natural. El camí es torna en algun moment costerut, però ens compensa amb una vegetació ufanosa i de gran riquesa. A les vores de la ribera habiten els plàtans o els àlbers. Avellaners, castanyers i arboços també tenen la seva quota de presència i completen un panorama variat. Un hàbitat excel·lent per al senglar i altres petits mamífers.


Ein Xarxa 2000 Parc Nacional
El dolmen de Pedra Gentil

Fitxa Tècnica

FloraArquitecturaMedi
A peu i en bici A peu i en bici
Fàcil Fàcil
circular antihorari
6.70 km
105 min
287m
valoració 0.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

  • Traçat per camí ample i còmode.
  • La primera part de la ruta va en ascens, la segona, en descens.
  • El traçat està senyalitzat amb marques de color verd i blanc (SL C-71).

AIGUA 

  • La ruta passa per la font d'en Nel, però és recomanable portar aigua a la cantimplora.

TERRENY

  • Porteu calçat adequat; el sauló ens pot fer relliscar amb facilitat a les baixades.

ALTRES EQUIPAMENTS

  • A Vallgorguina trobareu el Centre d'Informació del Parc Natural del Montnegre i el Corredor.
  • Després del dolmen de Pedra Gentil, podeu desviar-vos a visitar l'església de Santa Eulàlia de Tapioles, afegint 30 minuts més a l’itinerari.