Natura Local - Itinerari d'educació ambiental a la riera de Gualba

Itinerari d'educació ambiental a la riera de Gualba

Gualba

Descobrint l'entorn de la riera de Gualba

Comencem la ruta a la masia de Can Figueres, una gran masia amb molta història que actualment és un Punt d'Informació Turístic del municipi de Gualba i del Parc Natural del Montseny. Si el trobem obert, és bona idea visitar-lo abans de començar a caminar per fer un tastet de què ens té preparat aquest poble encisador.

Abandonem la masia, passant pel costat del camp de futbol i observant unes bones vistes del Montseny que s'alça imponent al nostre davant. Creuem la riera de Can Figueres, amb l'antic safareig d'aquest mas i baixem fins a trobar la riera de Gualba, un curs molt més important que baixa des de Santa Fe recollint les aigües dels cims més alts del massís.

Fem riera a vall, gaudint de cada passa d'aquest privilegiat entorn just a tocar del poble. El propi paisatge ens convida a passejar amb calma, parant a les fonts i bancs que trobem pel camí per gaudir de l'ombra dels arbres de ribera i el brogit de l'aigua. I no només gaudir, i és que amb les explicacions dels punts d'interès que hem destacat, podrem conèixer el gran valor ecològic de la riera, i algunes de les espècies que hi viuen. Des del seu bosc de ribera dominat per plataners amb la companyia de verns, robínies, etc. Fins als ocells, amfibis i un grup primitiu de plantes que és una de les sorpreses que podem descobrir a Gualba!

Arribats al pont del Molí, a tocar del Molí d'en Figueres, tenim l'opció de visitar l'ermita de Sant Cristòfor. Si ens decantem per anar-hi, haurem de tornar fins al pont per poder seguir amb la ruta que continua pujant al poble de Gualba. Passejant per dins del poble ens podem distreure amb el seu ric patrimoni arquitectònic, el qual podem trobar ben explicat a l'Itinerari de Patrimoni i Entorn, també disponible a l'aplicació.

Tornem a baixar a la riera, per la font i safareig de Can Blanxó. Seguim pel camí fins a l'entrada del poble, moment en què tornem a pujar per remuntar el passeig del Montseny, arbrat amb grans plataners, que ens porta de nou a Can Figueres per donar per acabada aquesta agradable passejada.


Itinerari d'educació ambiental a la riera de Gualba

Fitxa Tècnica

FloraFaunaMedi
A peu A peu
Familiar Familiar
circular horari
3.50 km
60 min
30m
valoració 0.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

  • Acosteu-vos fins a Sant Cristòfol, amb anada i tornada pel mateix camí.
  • Ruta similar a l'Itinerari de patrimoni i entorn" disponible a Natura Local. Aconsellem complementar les dues. 

AIGUA

  • El recorregut passa per diverses fonts: tant, properes a la riera com urbanes. 

PRECAUCIONS

  • Cal tenir cura, especialmente dels nens, si la riera baixa amb força. 

METEO

  • Evitar fer-la en època de pluges o havent plogut, pel risc de crescudes de la riera. 

MATERIAL

  • Prismàtics i guies de natura són molt recomanables per complementar. 

ALTRES EQUIPAMENTS o POis

  • Diverses zones on poder fer pícnic tranquil·lament, recomanem la Font del Pont.
  • Recomanem visitar Can Figueres, el Punt d'Informació Turístic de Gualba i el Parc Natural del Montseny, on hi ha una exposició sobre el patrimoni cultural i natural del poble.