Natura Local - Itinerari entre barraques de vinya

Itinerari entre barraques de vinya

Begues

Refugis de la pagesia

Comencem per la plana sud de Begues entre camps de cereals i lleguminoses. Enmig de la plana, la riera de la Clota i, al costat, el camí Vell per anar a Gavà i a Castelldefels. Una filera de roures i alzines marca el traçat d'aquesta riera envoltada de camps. 

Passem per les Casetes del Roure, on hi havia un forn de vidre, ara en runes. Pugem per feixes abandonades on el pi blanc, el pi pinyer i alguna alzina conviuen amb una brolla alta de llentiscles, romanins, càrritxs i brucs d'hivern. Els roures i les alzines prenen protagonisme als racons ombrívols, al fons de les valls i als marges de les rieres. Aquest sector és força freqüentat pels porcs senglars. 

Arribant a dalt, passada la barraca de vinya de mas Trabal, prop de cal Vallès, tenim bones vistes sobre les runes de mas Trabal. A sota mateix, els plans de la Clota amb les barraques de vinya disseminades i els puigs de la Guardiola (472 m) i la Desfeta (524 m). Abans de baixar de nou a la plana, arribem a les ruïnes del mas de puig Moltó. Tenim l'opció d'acostar-nos-hi (120 m de baixada) fins a l'alzina monumental i la font (sovint seca).

El corriol de baixada per l'obaga de la serra de la Guàrdia és bonic. Roures i alzines al primer tram, més humit. Pi blanc i pi pinyer al segon. Pel sotabosc, de nou el càrritx es fa dominant. Llentiscles, gatoses i garrics l'acompanyen. A les clarianes, fenàs de marge i romaní. Dins el bosc veiem trams de feixes de pedra seca. 

Creuem la pista que porta a la plana Novella. Davant, les vistes de les antenes al serralet Blanc. Nosaltres, per sota del puig de la Creu (461 m) anem a buscar els plans de'n Ferris. Grans exemplars de llentiscles i càdecs desplacen localment els càrritxs. 

A la plana, de nou veiem barraques de vinya disseminades arreu. Creuarem el torrent de mas Ferrer. Els camps de cereals de secà s'alternen amb bosquines de pi blanc i pi pinyer. El sotabosc de fenàs de bosc, romanins, llentiscles i càrritxs, és poc dens. 

Al voltant de mas Roig i can Rigol trobem més barraques i una escultura en homenatge a aquestes. També hi podem observar el "tabacu-jazz" executat pel Centre d'Estudis Beguetans el 2007. 

Entre camps i alguns erms, arribem a l'interessant conjunt agrícola de can Térmens, datat ja al segle XIV, on veurem diferents elements constructius: un pou, la masia, els rellotges de sol, un colomar, la cavallerissa, etc.

Sortim i prenem un corriol per l'obaga de les Tallarisses que ens portarà fins al singular pou de glaç. Al vessant forestal, de nou feixes de pedra seca i alguna altra barraca ens recorden que anys enrere també els conreus s'enfilaven muntanya amunt.


Ein Xarxa 2000 Parc Nacional
Itinerari entre barraques de vinya

Fitxa Tècnica

ArquitecturaMedi
A peu i en bici A peu i en bici
Fàcil Fàcil
circular horari
9.80 km
165 min
160m
valoració 4.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

Traçat

 • Si es fa tard, en arribar al mas Roig ja podeu fer via cap a can Rigol i tornar. Us perdreu el pou de glaç.
 • Si ho feu en bicicleta amb nens, la pujada de les Casetes del Roure al puig Moltó és forta. 
 • Un cop al puig Moltó podeu baixar a veure l'alzina monumental. 
 • Fent petits desviaments podeu visitar una gran quantitat de barraques de vinya.
 • El camí de tornada coincideix amb el GR 92-3 en alguns trams. 

Aigua

 • No trobareu cap font pel camí. A prop de l'alzina del puig Moltó n'hi ha una però sovint no raja.

Precaucions

 • Millor no entreu als masos enrunats.
 • Respecteu i aneu amb precaució si entreu a les barraques de vinya.
 • No passeu la barana de fusta del pou de glaç.

Meteo

 • Eviteu les hores centrals del dia a l'estiu. La tornada no té cap ombra.

Material

 • Protecció pels dies assolellats de l'estiu. Crema i barret!
 • Màquina fotogràfica.
 • Creuareu ambients diferents. Uns prismàtics us serviran per descobrir ocells, tant forestals com d'espais oberts.

Altres equipaments

 • Trobareu un plafó del parc matural a l'aparcament.