Natura Local - Itinerari pels boscos de Montnegre

Itinerari pels boscos de Montnegre

Quart

Montnegre: el verd fosc

Caminada per notar el batec de les Gavarres ja que caminarem pel seu propi cor. Suredes, pinastres i altres formacions forestals amaguen les traces de les antigues activitats humanes que antigament feien bullir les Gavarres.

Les nostres passes ens portaran a conèixer l’interior de les frondoses Gavarres. Boscos d’alzines i suros, arbres de fulla fosca que han donat nom a aquest racó de les nostres muntanyes. Deixeu-vos impressionar per les vistes dels del Montigalar, des d’on es percep el caràcter de Montnegre i el distingeix de la plana empordanesa. 

Sant Mateu i Santa Maria de Montnegre són testimonis muts de l’antic poblament d’aquestes muntanyes. Les famílies vivien en masos dispersos, les esglésies eren el centre de la comunitat, social i espiritualment. Geològicament ens trobarem en un punt de trobada entre el granit que dóna lloc a valls obertes i formes arrodonides, amb l’esquist, propi de relleus escarpats i de roqueres imponents. Avui en dia encara podem trobar testimonis de suros pelats i de la gestió que cada propietari exerceix a les seves finques. També veurem a les fondalades castanyers malalts lluitant contra les noves plagues.

Nota: aquesta ruta ha estat proposada i treballada pel Consorci de les Gavarres. 


Ein Xarxa 2000
Itinerari pels boscos de Montnegre

Fitxa Tècnica

PaisatgesArquitectura
A peu i en bici A peu i en bici
Mitjana Mitjana
circular antihorari
11.00 km
180 min
350m
valoració 3.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

  • Traçat amb pujades
  • La visita al Balcó de les Bruixes és molt recomanable
  • Davant del trencant per pujar al Montigalar, a l’altra banda de la carretera trobem un corriol que descendeix cap a un mas. Si l’agafem visitarem la Font de Santa Maria de Montnegre.

AIGUA

  • Porteu aigua suficient.
  • Davant del trencant per pujar al Montigalar, a l’altra banda de la carretera trobem un corriol que descendeix cap a un mas. Si l’agafem visitarem la Font de Santa Maria de Montnegre.

PRECAUCIONS

  • Tenir cura dels nens en cingleres, barrancs,… 
  • En un tram del principi i al final es transita per carretera.
  • Eviteu deixar els nens sols.

EQUIPAMENTS

  • Plafó informatiu a Sant Mateu de Montnegre