Natura Local - Mare de Déu de la Roca i l'Areny

Mare de Déu de la Roca i l'Areny

Vilanova d'Escornalbou

Capricis de la geologia

Partirem de l’atractiu nucli antic de Vilanova d’Escornalbou i caminarem en direcció sud entre petits horts a tocar de la riera primer i entre antics camps d’oliveres i avellaners, ara molts abandonats.

Seguirem el còmode camí de la Mare de Déu de la Roca, pràcticament pla fins a arribar als peus de la mateixa ermita. En aquest punt el camí s’enfila amb cert pendent sobre un terra singular de gresos rogencs, a on queda patent l’acció de l’home en diferents elements picats a la mateixa roca, com ara esglaons i bancs per seure.

L’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca i Sant Ramon és senzillament espectacular, no només l’edifici en si, si no les roques sobre les quals han estat construïdes i el paisatge que ens envolta.

Un cop visitat l’entorn de l’ermita, anirem a buscar el camí de l’Areny i caminarem sobre les Escaletes del Diable, aquestes picades a la mateixa roca. Un camí sinuós, i de vegades perdedor, entre les roques ens va endinsant en un paisatge verd i vermell que sembla transportar-nos a un altre planeta. Una infinitat de formes capritxoses sobre l’arenisca vermella ens deixaran bocabadats.

A la roca del Migdia, canviarem el rumb i ens dirigirem en ascens fins al turó de l’Areny, a on unes vistes de 360 º a pràcticament la totalitat del Baix Camp ens sorprendran amb tota seguretat. Des d’aquest punt i fins al Coll Roig observarem diferents canvis en l’estrat rocós passant del vermell al gris i viceversa.

Seguirem ara en descens el camí de Coll Roig fins a retrobar el camí d’anada i seguir-lo sense dificultats fins al punt d’inici.


Ein
Mare de Déu de la Roca i l'Areny

Fitxa Tècnica

ArquitecturaGeologia
A peu A peu
Mitjana Mitjana
circular horari
7.29 km
184 min
347m
valoració 0.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

 • Fins a arribar a l’ermita de la Mare de Déu de la Roca caminarem per còmodes pistes i camins.
 • A la zona de l’Areny combinarem camins estrets amb trams perdedors que caminarem sobre les roques.

AIGUA

 • Fonts a l’entorn de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca.

PRECAUCIONS

 

 • Vigileu de no apropar-vos massa als penya-segats.
 • Algun petit tram perdedor entre les roques a l’Areny. Seguiu el track.
 • No aixequeu les pedres del camí, sobretot a l'estiu, pot haver-hi escurçons i escorpins. Al tard també els podem trobar prenent el sol a sobre les pedres o en replans de roca.

 

MATERIAL 

 

 • Calçat còmode per caminar.
 • Uns prismàtics per observar les formacions rocoses de l'entorn.
 • Càmera de fotos imprescindible, les vistes són impressionants.

 

METEOROLOGIA

 • Eviteu les hores centrals del dia sobretot a l'estiu.
 • Les millors hores per fer la ruta són a primera del matí i sobretot a la caiguda del sol.