Natura Local - Un Palau verd

Un Palau verd

Santa Maria de Palautordera

Un Palau ple d’arbres i d'història

Santa Maria de Palautordera es troba ubicada en un indret de gran riquesa paisatgística, però també, una gran riquesa pel que fa al patrimoni arquitectònic rural i urbà. La passejada comença entre edificis del segle XVII i XVIII, passa per carrers, places, passatges i altres racons del poble.  Mirant el nom dels indrets coneixerem quines activitats s’hi desenvolupaven: el carrer del peix, la plaça de les olles, etc. A l’església de Santa Maria podem observar la seva torre mig rodona mig hexagonal i descobrir-ne l'origen. 

 

A través de parcs i jardins arribem al barri de Can Sala, on es van construir les primeres vil·les modernistes de Palau. Les construccions d’aquest estil arquitectònic es traslladen als pobles a través de les cases d’estiueig que, a més a més, llueixen esplèndids jardins amb una composició vegetal ben capriciosa. Des del punt de vista del caminador, es poden observar arbres de gran port com Cedres i Til·lers. Com hem dit abans, és una destinació amb un nodrit llegat arbori i una interessant història local.

 

Passejant de nou pel nucli antic, travessem carrers vius, plens de gent i activitats diverses. A principis del segle XX la població va créixer i es va omplir de boniques cases, locals socials i passeigs arbrats. El passeig del Remei amb els plàtans d’ombra a banda i banda és una de les estampes més repetides a les carreteres d’entrada a les poblacions durant el segle XX. Al llarg del passeig hi trobem cases d’estil modernista i d’altres d’arquitectura popular.

 

Aviat arribem a la Tordera, ja s'endevinen les capçades dels arbres caducifolis de la seva riba. Durant l’aproximació veurem alzines, lledoners i robínies que des d’un estrat superior ens donen la benvinguda en un indret frescal i tranquil. A la llera hi trobem plantacions de plataners i pollancres altíssims, a tocar de l’aigua veurem gatells i algun vern, i tot embolcallat d’un sotabosc espès format per esbarzers i falgueres. Deixant enrere la llera del riu, la ruta ens retorna al centre de Palau. 


Un Palau verd

Fitxa Tècnica

FloraArquitectura
A peu A peu
Fàcil Fàcil
circular horari
4.30 km
120 min
30m
valoració 4.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

 • El traçat discorre en gran part per dins el nucli de la població. Només el tram a la riba de la Tordera és de camí de terra.
 • Traçat molt còmode i planer.
 • Hi ha dos trams d’escales: a l’entrada del Parc del Reguissol i al baixar a la Tordera

AIGUA

 • Podem trobar aigua a les fonts de la població i als parcs que anirem passant

PRECAUCIONS

 • Eviteu fer l’itinerari si fa poc que ha plogut i el riu ha crescut.
 • L’itinerari conté trams urbans. Vigileu. 

TERRENY

 • Principalment per carrers asfaltats i camí de terra compacta.
 • El camí vora el riu pot estar enfangat

MATERIAL

 • Calçat còmode per caminar.
 • Els ambients de ribera i fontinals, vora prats fluvials i bosquets són altament rics en biodiversitat. Mireu de cercar l’Oriol a les capçades dels plàtans.

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • A la part del darrere de l’Arborètum, a tocar del Reguissol, hi ha una àrea de picnic a l’ombra dels plataners.
 • Podeu completar la visita anant a veure els Xiprers del Cementiri.