Natura Local - Pont de l'Afrau

Pont de l'Afrau

Solsona

Un aqüeducte entre pins

Iniciem el recorregut on el torrent de Pallarès s'uneix al riu Negre. La pista en direcció a la urbanització de la cabana del Geli ens porta riu Negre aigües amunt.

El primer tram de l'itinerari transcorre seguint la riba del riu Negre, acompanyats de plàtans d’ombra, freixes de fulla petita i algun pollancre itàlica. La bardissa domina els marges del riu. Hàbitat propici per a ocells i petits mamífers. 

Ben aviat passem per la font del Corb. Després de l’hípica, el riu fa una raconada on pollancres, freixes i algun salze blanc confereixen un notable ambient de ribera. En creuar la llera, en un tram de pujada hi trobem una petita alineació d’alzines a la nostra dreta. També aïlladament, alguna noguera, una servera i un arç blanc. 

Seguim per un fantàstic corriol a l’ombra de pins i entre boixos i sanguinyols. Sembla tanmateix que estiguem caminant per la llera del riu. De seguida el travessem per agafar el camí que ressegueix la rasa de Cirera. Marxem aigües amunt, direcció el pont de l’Afrau.

Ara, el paisatge que ens envolta, tret de la fina línia d’aigua de la rasa de Cirera, és un bosc de pins mixt on conviuen el pi roig i la pinassa. Bosc que queda inscrit dins els vessants poc accessibles entre els camps de cultiu de les parts altes i el fons de la rasa.

El pont de l’Afrau és un aqüeducte monumental de 27,5 metres d’alçària i uns 60 metres de llargària, de mitjan segle XVIII, que servia per dur l’aigua des de Lladurs fins a Solsona.

La tornada es fa per dins el bosc i, més endavant, entre masies, per la pista enquitranada que baixa fins a la urbanització de la Creu Blanca, i fins a Solsona. Anem per dalt la carena i això afavoreix bones vistes sobre el mosaic agroforestal primer, i la transició cap al domini dels camps i el puig del Castellvell després. 

 


Pont de l'Afrau

Fitxa Tècnica

PaisatgesArquitectura
A peu i en bici A peu i en bici
Fàcil Fàcil
circular antihorari
7.80 km
140 min
105m
valoració 4.33

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

  • Agradable traçat per a totes les edats.
  • No us limiteu a veure el pont de lluny o des de sota. Pugeu-hi. És tota una experiència. 
  • En BTT hi ha algun tram curtet que haureu de fer a peu.

AIGUA

  • Només al començament i no és segur que ragi.

PRECAUCIONS

  • Creuar l’aqüeducte és una experiència singular. Considereu el risc. 

METEO

  • Hi ha molta ombra a la major part del recorregut. Aconsellat per a dies assolellats de  l’estiu.

MATERIAL 

  • La comoditat del recorregut el fa adient per gaudir de l’observació d'ocells i fauna, així com per fer fotografies.
  • Prismàtics i màquina fotogràfica.
  • Si aneu amb bici, tot i ser un itinerari curtet, cal dur les eines bàsiques de qualsevol sortida. Càmares, manxa, claus i desmuntables. El casc s’ha de dur sempre.