Natura Local - Puig de L'Àliga

Puig de L'Àliga

Roses

La badia a vista d'àliga.

Sortim des de davant del club de pàdel Rescator del Mas Oliva de Roses. Enfilem suaument per una pista que s'endinsa a la vall de l'Alzeda. Just abans d'arribar al mas que dóna nom a la vall, en un revol del camí, trobarem plantada des de fa diversos centenars d'anys una enorme olivera. Arribarem fins al mas, està deshabitat i en runes, només algunes ovelles i cabres pasturant els seus prats donen vida a aquest espai solitari. El camí s'enfila fortament flanquejant una sureda d'alzines força grosses que fa molts anys que no s'han pelat.

Aviat tindrem una bona perspectiva sobre la vall i la vila de Roses. A mesura que agafem verticalitat les brolles amb ullastres, llentiscles, brucs, estepes, argelagues, gatoses, etc., deixen al descobert els esquistos foscos i de colors rovellats coberts de líquens multicolors. Arribarem al pla de Can Causa una altra masia en runes en un paratge imponent. El primer que ens crida l'atenció, és la cúpula esfèrica de la base militar que corona el Puig del Pení (607 metres). Aquest és el punt més elevat del Terme de Roses i Cadaqués. Al Nord, limitant els termes de Palau-Saverdera i Selva de Mar, Sant Salvador (670 metres) és el cim més alt de la Serra de Rodes.

Tombarem cap a Ponent i ens enfilarem per la carena, aquí les condicions per la vegetació són extremament dures, forts vents, sequera, pastures, incendis, etc. Les plantes adopten formes postrades i es protegeixen entre els blocs de pedra del cim de l'àliga (463 metres). Des d'aquí podem contemplar una ampla vista sobre la Badia de Roses al Sud i la del Port de la Selva al Nord.

Baixarem seguint la carena, perdrem altura ràpidament fins a un collet on sobre uns bancals molt desdibuixats d'antigues vinyes hi creixen unes caragolades alzines sureres. En arribar als voltants de Mas Oliva retrobem els oliverars d'on se n'extreu el preuat oli de les varietats argudell i verdal.   


Parc Nacional
Puig de L'Àliga

Fitxa Tècnica

FloraPaisatgesMedi
A peu A peu
Mitjana Mitjana
circular antihorari
7.00 km
150 min
461m
valoració 5.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

  •          Alguns trams són de pujada i arribant al cim la pujada s'accentua.

AIGUA

  •      No hi ha fonts, per tant caldrà preveure porta aigua.

PRECAUCIONS

  •          Respectar els conreus i les propietats privades.

METEO

  •       No hi ha ombres. A l'estiu evitar les hores de màxima insolació.)
  •        A l'hivern en dies ventosos caldrà portar roba adequada.

TERRENY

  •          El terreny és pedregós. Portar el calçat adequat.
  •          Prop dels cims hi ha algun punt amb una forta baixada.

MATERIAL

  •          Ulleres de sol, prismàtics, mapa topogràfic, màquina fotogràfica.

ALTRES EQUIPAMENTS

  •          En alguns punts veurem cartells i senyals de senders que no hem de seguir.