Natura Local - El volcà de la Banya del Boc

El volcà de la Banya del Boc

Sant Martí de Llémena

Romànic enmig de volcans

Al bell mig del pla de Sant Joan, on deixem el cotxe, podem veure els principals relleus que envolten aquest sector de la vall. Un plafó explicatiu ens ajudarà a orientar-nos perquè ens mostra el recorregut que farem pel volcà de la Banya del Boc. A més, un altre cartell ens indica que som al "Camí de Llémena", que travessa la vall de sud-est a nord-oest. 

Passegem entre camps de cereals i colza direcció nord-oest. A l'esquerra, al cap de poca estona, ja veiem l'ermita de Sant Joan Baptista i, en segon terme, la imponent cinglera de Sant Roc. Arribem a una pista forestal i comencem a pujar entre el Puig de la Banya del Boc i el serrat dels Rasos. Aleshores, se'ns fa visible el cingle de Rocafesa.  

Al començament de la pujada, un indicador ens orienta de la nostra direcció cap al volcà de la Banya del Boc. Una petita zona extractiva, ara aturada, ens confirma la naturalesa volcànica del material del sòl en forma de gredes. Domina l'alzinar amb roures martinencs esparsos, cirerers d'arboç, sanguinyols vora la pista i la falguera, concretament la falzia negra, a sota de tot.

Un cop a dalt, travessant conreus i pastures, arribem al cràter del volcà. El camí fa un llarg passadís amb retalls de conreus fèrtils envoltats de petits turons recoberts d'alzines i roures. 

A l'encreuament del collet, prenem el camí que baixa per iniciar el descens cap a Llorà. En el primer revolt podem seguir la pista que surt cap a la dreta; així, anem per un camí d'obaga fins a les runes del mas d'Hortaló, on podem gaudir d'unes bones vistes panoràmiques. A continuació, caldrà recular i tornar a la pista que baixa per prosseguir la ruta. 

Un cop a Llorà, abans de creuar la carretera, hi ha l'opció de desviar-se momentàniament de la ruta per visitar l'església romànica de Sant Pere i el nucli històric del poble.

Seguim anant a buscar de nou el traç de la riera de Llémena al costat del camí de Llémena. El cant dels ocells, els aurons blancs, els roures martinencs, els saücs, etc., reforcen la sensació de frescor. Avancem direcció el veïnat de Sant Medir, on el temps sembla aturat. 

Més endavant, veiem a mà esquerra un camí i un pont de fusta que podem prendre si volem visitar la capella de Sant Medir, que queda uns metres torrent avall. A continuació, tot i que un rètol ens recomana anar per Peradalta, nosaltres anirem en direcció el pla de Sant Joan per la Pellonera.

Així doncs, voltem el volcà del Clot de l'Omera passant per la casa de la Pellonera. Si continuem sense desviar-nos, el camí puja suaument; passarem pel costat d'una torre elèctrica i sortirem al km 15 de la carretera principal. I a pocs metres, davant nostre, ja veurem el punt on hem iniciat la ruta.


Ein Xarxa 2000
El volcà de la Banya del Boc

Fitxa Tècnica

PaisatgesArquitecturaGeologia
A peu i en bici A peu i en bici
Fàcil Fàcil
circular horari
8.80 km
165 min
310m
valoració 3.71

Gràfica de Desnivell

Conçells

Traçat

  • Els desnivells són suaus i es poden fer sense dificultat.
  • El temps que marca la fitxa són les hores que requereix aquesta ruta si es fa caminant. Ara bé, nosaltres recomanem fer la ruta en bicicleta (fàcil), encara que hi ha dos trams (al veïnat de Sant Medir i sortint del Clot de l'Omera) que, en funció del grau de preparació, s'hauran de fer a peu. Si és així, compensa l'agilitat amb què es fa el tram d'asfalt per arribar a Llorà.
  • Acostar-se a Sant Joan Baptista, a les runes d'Hortaló o a l'església de Sant Pere, són opcions que en bicicleta serán més còmodes. 
  • Sortint de Sant Medir podeu triar entre seguir pel camí de Llémena per Pellonera o fer un tomb pel darrer veïnat del pla de Sant Joan.

Aigua

  • No trobareu fonts fins a arribar a Llorà. 

Material

  • Si feu la ruta en bicicleta, no oblideu el material bàsic: joc de claus, manxa i càmares de recanvi.
  • Equip personal: casc.
  • En ser un recorregut senzill, porteu prismàtics o càmera fotogràfica; ajudaran a fer més completa la descoberta de la zona.