Natura Local - Ruta de les Fonts. PR 160

Ruta de les Fonts. PR 160

Begues

Muntanyes d'Ordal al nord de Begues

Sortim de l’Església de Sant Cristòfol, direcció els masos de Can Martí i Can Pau amb els seus rellotges de sol. Can Martí té una alzina exemplar al pati del darrera. 

Entre camps de cereals i alguna vinya, ens dirigim al Mas de Can Pau, sota les vessants càrstiques de la serra. Camps on aturar-se i gaudir de les floracions primaverals i els petits moixons d’espais oberts. Roselles, viperines  i cards, veuen passar volant caderneres i pinsans. Gaitjos i tudons, surten del bosc proper tot cercant grà i fruits als camps.

Pocs metres passat el Mas de Can Sadurní, passem vora un forn de Calç amagat a la dreta del camí. Al costat de la masia, uns fantàstics exemplars de lledoners regalen la seva preuada ombra.  D’aquí mateix, una postal de vinyes, fruiters i cereals acompanyats d’una barraca, ens fa un compendi de la plana agrícola del municipi.

Iniciem la pujada cap el Pla d’Ardenya. Tot i ser més llarg, aconsellem fer-ho per la carretera asfaltada que puja a la central de fecsa. Podeu triar una opció més curta però exigent que torna a sortir a aquesta carretera poc abans del Avenc de Can Sadurní.

Pujant per la carretera, recorregut més llarg però suau, gaudireu de molt bones panoràmiques del municipi i el Parc del Garraf. Passarem pel costat de l’Avenc de Can Sadurní. Un pal indicador us marca el corriol que baixa fins el forat d’entrada.

Abans d’arribar a la central elèctrica (des on podriem pujar al Montau) girem a la dreta. Som dalt el pla de Sots d’Óssos. Pla de característiques càrstiques on podem veure la gran dolina de l’Avenc de les Alzines. Travessem una formació vegetal del tipus màquia de garric i llentiscle. No es d’estranyar veure algun gran rapinyaire, tant de dia com cap el vespre, doncs som al territori dels ducs i les àligues cuabarrades.

Arribant a la Creu d’Ardenya, ens dirigim cap el Pla d’Ardenya, on sorprèn la presència de pins pinyers entre la massa dominant de pi blanc. D'aquí surt el camí ral que, en cas de necessitat, ens baixa de nou a Begues. (No ciclable)

Farem la volta a la Serra del Mas, passant pel costat d’un maset en runes. Tot seguit baixarem al Mas de les Fonts. Trobem la primera font sota una passeig de plàtans d’ombra. Ara ja, de tornada cap a Begues, s’obriran noves vistes de Montserrat, al nostre darrera, fins Barcelona.

Passant pel Coll del Pi de les Tres Soques, val la pensa desviar-nos un centenar de metres per treure el cap al mirador de la Penya del Moro. Per aquí passa la Ruta del Sol Blau PR 162 que enllaça amb el muncipi de Torrelles.

Ara ja, de baixada, passarem pel costat de la Font de l’Alber, on un àlber a l’esquerra del camí ens ho farà saber .

De nou a la plana, ara travessant camps de fruiters, voregem els masos de Farfai, l’Alzina on encara resta la sinia de reg avui sense ús i la Casota amb el seu rellotge de sol. 

Abans d’arribar de nou al punt de sortida val la pensa visitar la Barraca de Cal Tot recentment restaurada.

 


Ein Xarxa 2000
Ruta de les Fonts. PR 160

Fitxa Tècnica

PaisatgesArquitecturaGeologia
En bicicleta En bicicleta
Fàcil Fàcil
circular horari
14.80 km
125 min
325m
valoració 4.00

Gràfica de Desnivell

Conçells

Traçat

 • Fàcil per a fer en BTT. Dificultat mitjana per a fer a Peu. Sempre per una pista ample menys el corriolet de darrera Cal Gepet i Can Sadurní.
 • Còmode però llarga pujada inicial. Si es fa a peu, podeu agafar la primera drecera a l'esquerra per pujar directa fins gairebé dalt. Us perdreu les vistes del municipi.
 • Dalt la Central de Fecsa, podeu decidir si fer el Montau. Forta pujada.
 • Arribareu a la Creu d’Ardenya tot planejant. Si voleu tornar a Begues, agafeu el camí que baixa a la vostra dreta. El camí del mig, puja a l’Alt del Sotarro (forta pujada).
 • Pels voltants de la Creu d’Ardenya, entre el camí que puja al Sotarro i el que baixa a Begues, hi ha un suposat dolmen. Veureu una escampada de pedres. (Ho trobareu al google earth).
 • En arribar a la Penya del Moro, val la pena desviar-se una mica i treure el cap pel mirador. La cinglera té una zona d’escalada i a la part baixa està prohibit l’accés per nidificació de rapinyaires.
 • Dalt la Penya del Moro i baix vora el Mas de l’Alzina, trobareu enllaços amb l'itinerari de la Ruta del Sol Blau, PR 162 que enllaça amb Torrelles.

Aigua

 • Només podem trobar aigua a la font del Mas. De les dues que hi ha, la que raja habitualment és la primera. Arran de terra.
 • La Font del l’Alber només raja a èpoques plujoses

Precaucions

 • Tingueu cura en acostar-vos a les entrades dels avencs si aneu amb nens.
 • Eviteu les hores centrals de l’estiu ja que hi ha poques ombres. No oblideu anar ben hidratats i amb protecció solar. 
 • Si opteu per fer-ho a peu, cal dur menjar energètic.
 • A cap dels avencs s’hi pot entrar si no és amb material específic i acompanyats de gent amb experiència.

Material

 • Si ho feu a peu, uns pals us ajudaran en caminades llargues. 
 • El calçat no cal que sigui massa tècnic. Sí còmode i resistent.
 • Uns prismàtics per si veieu rapinyaires o altres ocells d’espais oberts.
 • Un plànol de la zona servirà per orientar-nos i tenir més idea de per on passem.
 • Si feu BTT, no oblideu material per punxades. Hi ha trams amb pedreta angulosa