Natura Local - Ruta de les masies

Ruta de les masies

Arenys de Munt

Defensant la casa i el camp

Les masies han tingut un paper d'importància cabdal en les diferents etapes del poblament d'Arenys de Munt. Algunes d'elles, per tal de fer front al perill turc, sempre present a les nostres contrades, i per garantir una certa seguretat en un camp sacsejat pel creixent bandolerisme, optaren per fer-se construir torres de defensa. En aquest sentit, les masies van ajudar a sustentar el creixement demogràfic i la cohesió territorial. A més, la diversitat de conreus i recursos dels quals disposaven aquestes masies va permetre als seus amos obtenir una posició hegemònica dins la societat rural. 

Es tracta d'una ruta circular que ens permetrà descobrir cinc masies d'un gran interès històric, arquitectònic i cultural, així com també podrem conèixer els sistemes de defensa utilitzats davant l'enemic, fos pirata, bandoler o rierada. Us recordem que totes aquestes masies són habitades i els seus propietaris tenen una especial cura en la conservació dels edificis. Cal ser respectuosos i no malmetre l'entorn.

Per començar, seguint l'antic camí de Canet, travessem una zona ocupada per horts i altres conreus. És un relleu pla, molt proper a la riera. Aviat enfilem pel rial de ca l'Amar, on podem observar dos sistemes per defensar-se de les avingudes d'aigua: murs de pedra o canyes, que servien per evitar que, en cas de pluja, l'aigua del rial entrés als camps i en fes malbé els conreus. D'aquests marges artificials se'n diu mot, una paraula molt emprada a Arenys de Munt.

Davant de ca l'Amar trobem un pou de registre de la mina que abasta d'aigua la masia. Les mines són un sistema freqüent de captació d'aigua i de pous per a l'abastament de les masies. A Arenys, l'ofici de minaire va arribar a forjar valuosos professionals d'aquest terreny i van arribar a tenir força anomenada a Catalunya i també més enllà de les fronteres.

Pasem pel pla del Sala, un dels pocs espais oberts que encara existeixen al municipi i que ens assegura la presència d'espècies animals i vegetals diverses, molt diferents de les que trobem als boscos del voltant. Des d'aquest mirador natural, iniciem el camí de tornada que transcorre entre una gran varietat de paisatges i conreus, entre els quals destaquen les plantacions de cirerers d'en Roca, fruits que podreu degustar a la Fira de la Cirera celebrada cada 24 de juny.

Agraïm a Gaspar Casals la seva col·laboració i acompanyament en aquesta ruta.


Ruta de les masies

Fitxa Tècnica

FloraPaisatgesArquitectura
A peu i en bici A peu i en bici
Fàcil Fàcil
circular antihorari
6.00 km
120 min
245m
valoració 4.50

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

 • Traçat per pista ampla, còmode per caminar
 • La primera part de la ruta va guanyant alçada, mentre que la segona fa baixada.

AIGUA

 • No hi ha fonts en el transcurs del recorregut; porteu aigua a la motxilla.

PRECAUCIONS

 • Les masies són finques privades i no estan obertes al públic.
 • El camí es freqüentat per altres usuaris: compartim l'espai amb ciclistes, motoristes i també quads. Vigileu.

METEO

 • Eviteu els dies calorosos de l'estiu.

TERRENY

 • L'itinerari transcorre per terreny fàcil, però vigileu a les baixades, podríeu relliscar.

MATERIAL

 • La ruta passa per punts que tenen una bona vista del municipi i la costa. Uns prismàtics us ajudaran a descobrir detalls del paisatge.
 • Porteu calçat còmode.

ALTRES EQUIPAMENTS o POis

 • La ruta està senyalitzada amb el color marró.
 • Davant l'entrada a ca l'Amar existeix un corriolet a mà esquerra que us permetrà visitar els pous de registre de la mina que abasteix la finca.