Natura Local - Ruta dels Molins

Ruta dels Molins

Llagostera

El treball de l'aigua

Aquest recorregut, que ressegueix un tram de la Vall del Ridaura, ens mostra el fort lligam que de temps ençà han mantingut els habitants de les Gavarres amb els recursos naturals que oferien aquestes muntanyes.


Fusta, llenya, argila, calç i aigua han donat lloc a molts oficis. En aquesta ruta podrem fer una aproximació a l’aprofitament de la força de l’aigua que subministrava l’energia per moldre el blat i convertir-lo en farina.

La ruta dels Molins ens endinsa en un paisatge únic amb edificis singulars. L’alt nombre de molins ha generat un paisatge cultural singular ple de vestigis relacionats amb la manufactura de la farina: molins, moles, regs, rescloses, basses...

A més, tindrem l’oportunitat d’observar espècies de flora molt poc freqüents al país i que són afavorides aquí per l’ambient temperat i humit. A la banda més propera al massís de les Cadiretes, el Ridaura gaudeix boscos de ribera relativament ben conservats; mentre que a mesura que ens apropem a la plana l’actuació humana ha malmès força el paisatge original, i solament queden algunes mostres de vernedes i freixenedes. La presència de bosc de ribera associat als cursos d’aigua és important per facilitar la connexió ecològica entre espais naturals.


Es tracta d’una excursió amb un desnivell relativament pronunciat, que ens serveix per conèixer la força mecànica d’un recurs natural com l’aigua dins d’un marc natural de gran valor paisatgístic.

Nota: aquesta ruta ha estat proposada i treballada pel Consorci de les Gavarres.


Xarxa 2000
Ruta dels Molins

Fitxa Tècnica

FloraArquitecturaMedi
A peu i en bici A peu i en bici
Mitjana Mitjana
circular antihorari
14.90 km
210 min
186m
valoració 3.30

Gràfica de Desnivell

Conçells

TRAÇAT

  • Recorregut amb desnivell mitjà
  • L'itinerari és circular, però es comparteixen molts trams a l'anada i a la tornada. Estigeu atents al sentit de la marxa. Llegiu les infos

AIGUA

  • No hi ha fonts al llarg de l'itinerari, porteu aigua a la motxilla

PRECAUCIONS

  • Algunes construccions estan en runes i contemplen un cert perill, vigileu que els nens no prenguin mal
  • Eviteu deixar els nens sols
  • La ruta creua el riu en diverses ocasions

METEO

  • Evitar els dies més calurosos de l'estiu, hi ha llargs trams amb poca ombra
  • Evitar fer-ho en época de pluges o havent plogut,…

MATERIAL

  • Porteu calçat còmode i màquina fotogràfica