Tornar

Itinerari-joc de la pedra seca

Ruta
27/01/2014
Fitxa

Introducció

Juguem descobrint l'arquitectura rural a Olesa.

Aquest itinerari, dissenyat pel Grup de Recerca Olesa Rural, mostra un compendi dels diferents elements patrimonials relacionats amb l’arquitectura rural i la pedra seca. Barraques de vinya, pous, corrals, marges, forns de calç, són el testimoni d’un passat no tan llunyà, avui sense ús. Però per sort, amb nostàlgics que s’escarrassen a recuperar i conservar. 

És un tomb familiar on gaudireu d'aquest patrimoni avui submergit en el dur paisatge forestal del Massís del Garraf. Al llarg de l'itinerari anirem jugant per tal de conèixer el món de la pedra seca de la mà d'en Mingo, un jove del poble.

En unes parades de la ruta, us donarem indicacions per trobar uns codis QR on hi ha explicacions d'en Mingo. També podreu respondre a unes preguntes per veure quant en sabeu de la pedra seca. ((Llegiu l'apartat Dinàmica del Joc als Consells)

 

Et recomanem l'App de Natura Local per fer aquesta ruta guiada i interpretada. Descarrega-te-la gratis aquí:

Apple store Google Play
  • Tipología
    Circular horari
  • Dificultat
    Fàcil
  • Durada
    2 hores 45 minuts
  • Pendent
    210.00 meters
  • Distància
    7.00 km
  • Tema
    Medi
    Medi i arquitectura
    Per jugar
  • Activitat
    A peu
  • Valoració

Gràfic de pendents

Ruta a Olesa de Bonesvalls

Descripció

Juguem descobrint l'arquitectura rural a Olesa.

És un tomb familiar on gaudireu d'aquest patrimoni avui submergit en el dur paisatge forestal del Massís del Garraf. Al llarg de l'itinerari anirem jugant per tal de conèixer el món de la pedra seca de la mà d'en Mingo, un jove del poble.

En unes parades de la ruta, us donarem indicacions per trobar uns codis QR on hi ha explicacions d'en Mingo. També podreu respondre a unes preguntes per veure quant en sabeu de la pedra seca. ((Llegiu l'apartat Dinàmica del Joc als Consells)

L'activitat agrícola d'aquests vessants de muntanya va deixar-se a finals de XIX amb la fil·loxera. Els boscos de pi blanc van ocupar ràpidament les feixes. Aquest bosc és avui el responsable que la presència d'aquest ric patrimoni de pedra seca passi desapercebuda als ulls dels caminants. Els incendis dels anys 80 van posar al descobert aquest tresor, que avui torna a estar amagat. 
 
Comencem a l'aparcament de la plaça dels Comptes de Cervelló, marxant cap a llevant, en sentit horari, per darrere de l'Hospital cap al Puig Morer . La primera part serà tota de pujada amb petits descansos fins a dalt la carena del Serral dels Boixos, per després baixar suaument de tornada a l'Hospital. 
 
Travessarem el petit pla del darrera de l'Hospital amb vinyes  on hi creixen lledoners i altres arbrets, direcció unes oliveres que fan de transició cap a la garriga i bosc del massís. Passarem per un pou i tot seguit les runes del Corral de l'Hospital. Més endavant ens endinsarem a una raconada d'oliveres i marges de pedra amb un encant especial, on trobem la Barraca de l'Heura i la de l'Hospitaler. Si voleu fer la ruta en 3 hores, us recomanem anar directes a trobar les diferents "parades" i no desviar-vos massa del traçat. 
 
A partir d'ara comencem a pujar de valent. Passarem pel costat del Pou de Saleres i continuarem remuntant la solana del fondo de l'Hagó o de les Saleres direcció el carener dels Serral dels Boixos. Aprofitem per girar-nos en algun moment, ja que hi ha llargues vistes (oest) sobre l'Alt Penedès i les serres límit amb l'Anoia. El bosc dominant és de pi blanc amb una brolla alta de romaní, llentiscle, càdec, carços i garrics. De tant en tant, a racons obacs o fondals, les alzines i els aladerns ens recorden que també el paisatge vegetal ha canviat. 
 
Arribem dalt el Pla de les Basses i agafem la pista (esquerra) que puja al Puig de la Mola (535 m), però només uns metres perquè hem de fer alguna parada per jugar i visitar diferents elements arquitectònics. 
 
Tornarem enrere i seguirem per la pista que havíem deixat a la dreta. Començarem a tombar la capçalera del barranc i de seguit trobem una de les més importants barraques del terme, la Barraca dels Pedrissos. Caldrà, però que ens desviem una vintena de metres del camí per un corriol fressat. 
 
A partir d'aquest moment, ja comencem a baixar cap a l'Hospital. Uns metres més endavant, encara entre el bosc de pins, si ens despengem uns metres del camí, podrem visitar una altra barraca i un pou. 
 
Més avall el camí s'aplana una mica i és aquí en un terreny més aclarit, amb molta pedra i garriga, on trobem el Corral d'en Jaume, en no massa bon estat de conservació. (No hi entreu). Si girem la vista enrere, veurem el Puig de la Mola. 
 
Seguim perdent alçada suaument i si volem, encara ens resta una altra barraca a la dreta de la pista: la del fondo de l'Hagó, (en restauració). Tot seguit arribem a la part baixa de la serra, on als plans fèrtils de la riera de Begues encara s'hi fa la vinya. Acabem resseguint la riera de Begues fins a l'Hospital d'Olesa de Bonesvalls, on podrem descansar i aprofitar per descobrir aquest rellevant conjunt medieval. 

Guiatge: Grup de Recerca Olesa Rural

 

 

 

 

 

Consells

DINÀMICA DEL JOC

  • Heu de trobar unes xapes amagades que porten un codi QR gravat. 
  • Quan us acosteu al punt de la PARADA, us apareixerà una fitxa amb pistes per trobar-lo. Cal que llegiu les indicacions quan la vostra posició de navegació es trobi just a sobre de la icona del mapa.
  • Penseu que la fitxa normalment apareix una mica abans de la posició real de la icona. Espereu a llegir les indicacions quan estigueu al sobre mateix de la icona del mapa.
  • Si no podeu escanejar el QR, netegeu-lo amb un drap humit o el dit amb saliva (Gràcies)
  • Per fer la ruta en aquestes 3h 20 min us recomanem que aneu directes a fer els punts indicats com a "Parada". 

TRAÇAT

  • Majoritàriament pista.

  • Es fa en 2 h. 30 min, sense parades, per tant, amb les "parades" del joc  cal sumar 1h. Total durada aprox: 3 h. 20 min. 

  • Una primera part de pujada fins a la meitat de la ruta al Pla de les Basses on comencem a baixar. 

  • Segona part de baixada amb algun punt de pedra fluixa.

  • Està pensat per fer-ho sense presses i gaudint dels paisatges i del joc que us proposem.

  • Si no intuïu el desviament cap a les  barraques de fora el camí, feu zoom i  seguiu sobre la ratlla del track i us hi portarà

AIGUA

  • Només trobarem una font al punt de sortida.

PRECAUCIONS

  • No pugeu a sobre les barraques, es poden enfonsar.

  • Parts de camí amb pedra fluixa que pot relliscar. 

  • Compte amb els més petits, els pous no tenen barana.

  • Perill a la ‘‘barraca de l’heura’’, al costat est (entre el camí i la barraca) hi ha la boca arran de terra d’una cisterna soterrada. Hi podeu caure si no vigileu. 

  • Eviteu entrar als corrals enrunats, doncs parets i sostres podrien caure.

  • No deixeu brossa i torneu a casa amb les deixalles.

  • Respecteu el medi doncs és propietat privada i alhora Parc Natural.

  • Gràcies per respectar tot el patrimoni de pedra seca que us ensenyem

TERRENY

  • Calçat còmode i alhora resistent. Terreny a trams pedregós.

  • Fàcil relliscar o patir una torta de peu si no vigileu, sobretot a la baixada.

MATERIAL

  • Màquina fotogràfica per enregistrar el variat patrimoni de pedra.

  • Un plànol us ajudarà a orientar-vos en el territori.

  • Els pals de tresc un poden ajudar als terrenys fluixos.

 

Guarda't la ruta

Què hi ha?

Què veure a: Itinerari-joc de la pedra seca

Es mostren 1 - 16 de 16

PARADA 1

Punt d'interès
Altres
27/01/2014

Hola, nois i noies. Comença el joc. Som al corral de l'Hospital

Desitjo que us ho passeu d'allò més bé i alhora aprengueu coses de l'Olesa rural d'abans. Expliqueu-ho als altres i així, com més ens l...

PARADA 2

Punt d'interès
Altres
27/01/2014

 

Que ràpid heu arribat. Som a la barraca d'en Jaume o de l'Heura (B-88)

  • Cal que trobeu el QR amagat on us explico alguna cosa més 

Per trobar el QR aneu al darrere la barraca on hi creix un pi...

Barr. de l'Hospitaler (B-37)

Punt d'interès
Medi
27/01/2014

Racó singular que ens reviu aquest passat pròxim, potser per la presencia d’un dels cultius originals.  

Les feixes i marges de pedra que hem anant veient amagades per arreu, aquí es posen més de...

Pou de les Saleres

Punt d'interès
Medi
27/01/2014

Construïts a llocs on es podia acumular aigua de pluja o bé principalment prop lleres de torrents o rieres. En molts casos però, la disponibilitat d’aigua era estacional.

En aquest hi destaquem l...

Vegetació centre-europea

Punt d'interès
Flora
21/06/2023

Al Garraf-Ordal ens trobem en plena regió mediterrània de domini del alzinar litoral, però hi ha fragments de vegetació humida centreeuropea on apareixen plantes  com el boix. (Buxux sempervirens)

Aq...

PARADA 3

Punt d'interès
Altres
27/01/2014

Hola. Que bé, per fi dalt de tot, a partir d'ara la ruta serà més fàcil .Som a la monjoia del Pla de les Basses

  • Cal que trobeu el QR amagat on us explico alguna cosa més 

Per trobar el QR, haureu...

Barr. Pla de les Basses (B-76)

Punt d'interès
Arquitectura
27/01/2014

El vent als careners fa que la barraca hagi de complir una altra funció. Servir de recer pel vent sense haver d’estar a dins. Podem veure els murets associats al cos de la construcció que compleixen...

PARADA 4

Punt d'interès
Arquitectura
27/01/2014

Per fi hem arribat a la Barraca dels Pedrissos !. Semblava perduda pero clar, abans en aquestes feixes no hi havi cap arbre i la barraca es veia del cami estant. 

  • Cal que trobeu el QR amagat on us...

PARADA 5

Punt d'interès
Altres
27/01/2014

Molt bé, aquesta sí que ha estat fàcil de trobar. Som a la barraca d'en Jaume (B-05)

  • Cal que trobeu el QR amagat on us explico alguna cosa més 

Per trobar el QR volteu la barraca fins a trobar un...

Els càdecs

Punt d'interès
Flora
22/06/2023

El càdec, Juniperus oxycedrus, esquitxa per tot arreu, però aquí hi ha una densitat elevada.

És un arbust amb aspecte d'arbret molt semblant al ginebró. Els dos presenten unes fulles linears força...

El margalló

Punt d'interès
Flora
22/06/2023

Aquí al Garraf-Ordal, en aquestes muntanyes de roca calcària hi viu l'única palmera endèmica d'Europa: el margalló. Som al límit nord de la seva distribució natural.

Necessita aquest tipus de terra...

Pou d'en Jaume

Punt d'interès
Medi
27/01/2014

El terreny calcari de les muntanyes d’Ordal i Garraf, presenta una elevada permeabilitat. L’aigua ràpidament s’escola terra endins i difícilment retorna a la superfície. Mostra d’això és la gairebé in...

PARADA 6

Punt d'interès
Altres
27/01/2014

Baixant, baixant anem tornant cap a l'Hospital, ja queda poc!  De camí, veureu un parell de coses més i, en un tres i no res, arribareu a l'Hospital on podeu aprofitar per descansar i descobrir les...

Els clapers

Punt d'interès
Geologia
27/01/2014

En alguns sectors d'aquests vessants solells del fondo de l'Hagó i per extensió de la major part del massís del Garraf, la natura càrstica del terreny fa que apareguin zones amb amuntegaments de...

La vinya

Punt d'interès
Medi
05/06/2023

El clima i el tipus de sòl han propiciat conreus i cultius de secà.

El conreu predominant ha sigut el de cereals, ja practicat a l’edat mitjana, principalment blat, ordi i civada. També s’hi feien ol...

Hospital d'Olesa de Bonesvalls

Punt d'interès
Arquitectura
27/01/2014

És un dels pocs hospitals medievals que s’han conservat amb la seva estructura original

Va ser fundat l’any 1262 per Guillem de Cervelló, per tal que pogués acollir els pelegrins que passessin per l...

Imatges
Valoració
/5
10 vots
98%
Valoracions amb comentaris Publicar valoració

Familiar per camins amples. Amb bones vistes i força elements de pedra seca com barraques, pous. etc

Visites

Què veure a: Itinerari-joc de la pedra seca

Es mostren 1 - 7 de 7
  • Filtra per tipus
    Temàtica
Serveis

Què fer: Itinerari-joc de la pedra seca

Es mostren 1 - 10 de 12
  • Filtra per tipus
    Temàtica