Paisatge agroforestal del Viladrover
Prats de Font-de-l'òbit
Sant Jaume de Viladrover
Tornar

Racons de Viladrover

Ruta
30/05/2017
Fitxa

Introducció

Paisatge agroforestal de les terres baixes del Brull

Itinerari circular que, sortint des de Sant Jaume de Viladrover, ens duu a rodejar el paisatge agroforestal limítrof del municipi del Brull, a la zona de l’Alt Congost. El mosaic de camps i clapes de bosquets, s'enriqueix amb recs i rieres que faran créixer a poc a poc el riu Congost, mínims boscos de galeria, timonedes, extenses lloseres, i antics masos actualment considerats eixos del patrimoni etnològic d’aquest veïnat allunyat del Brull. El contrast entre ambients i vegetació en distàncies curtes el fan un recorregut molt interessant i entretingut.

Et recomanem l'App de Natura Local per fer aquesta ruta guiada i interpretada. Descarrega-te-la gratis aquí:

Apple store Google Play
  • Tipología
    Circular antihorari
  • Dificultat
    Familiar
  • Durada
    1 hora 20 minuts
  • Pendent
    50.00 meters
  • Distància
    4.30 km
  • Tema
    Flora i fauna
    Medi i arquitectura
    Medi
    Geologia
  • Activitat
    A peu
  • Valoració

Gràfic de pendents

Descripció

Paisatge agroforestal de les terres baixes del Brull

Començarem l’itinerari a frec de l’església de Sant Jaume de Viladrover, centre parroquial del veïnat de Viladrover del municipi del Brull, encara que hi accedim directament des de Sant Miquel de Balenyà, nucli del municipi de Seva. Acompanya a l’església de ben a prop tot un seguit de masos i pairalies de molt bona planta que fan més pintoresc l’indret.

A prop de l’inici, ens endinsem per camins agrícoles secundaris per anar a buscar el rec de la Font Tordera, un afluent del torrent de Vall-llossera, suficient però per fer créixer una estreta franja de bosc de galeria amb pollancres i altres espècies de ribera. A l’estiu, agrairem la seva frescor i ombra.

Passat el tram més humit, anirem a buscar zones més seques. Passem ara a les alzines i als pins, però el que més criden l’atenció son els extensos afloraments de pedra, plans com lloseres, que sobresurten en alguns indrets, donant peu possiblement al topònim Vall-llossera, que identifica alguns elements del paratge.

El mosaic agroforestal és amo i senyor de l’indret. Les petites i grans masies de la zona encara ofereixen la seva millor estampa, com la casa de la Font-de-l’òbit, amb, tal i com el curiós topònim indica, la font ben a prop. També passarem fregant el racó ombrívol i selvàtic amb l’amagat aiguaneix de la font dels Pardals, tot i que per trobar-lo haurem d’estar disposats a fer front a les espesses bardisses.

A prop del pla de l’Estalviada hi afloren les extensions de timonedes, on la potent aroma de la farigola ens deixarà embriagats, sobretot quan sigui ben florida, entrellucant precioses catifes de floretes d’un blanc rosat molt tímid.

Anirem veient, també, algunes basses fetes a consciència que ajuden a disposar d’aigua en les èpoques més seques de l’estiu.

Arribarem finalment a la imponent masia del Grau, des d’on la silueta de l’església romànica de Sant Jaume de Viladrover se’ns anirà acostant fins a poder tocar un altre cop les seves velles parets. Un bon lloc per estirar-nos i fer una bona descansada.

 

Consells

TRAÇAT

  • Traçat fàcil, tot per pistes i camins de carro força còmodes.

AIGUA

  • No hi ha punts d’aigua tractada en tot el recorregut. Porteu la cantimplora ben plena des de l’inici.

PRECAUCIONS

  • Cal travessar el rec de la Font Tordera a gual. Normalment no hi haurà cap problema, però en cas de fortes pluges recents, potser us caldrà mullar-vos els peus.

METEO

  • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment, tot i que a l’hivern ens podem trobar fàcilment amb la boira.
  • El recorregut ofereix alguns trams d’ombra, pel mig del bosc, però millor protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

  • No presenta cap dificultat seriosa. En tot cas, en època de pluges, potser els camins més ombrívols presentin tolls d’aigua que caldrà anar esquivant.

MATERIAL

  • El bàsic per a la pràctica del senderisme, sense necessitats tècniques específiques.

ALTRES EQUIPAMENTS

  • A Sant Jaume de Viladrover no hi trobarem cap servei. El nucli amb serveis més proper és el de Sant Miquel de Balenyà, tot i que no pertany ja al municipi del Brull.

 

Guarda't la ruta

Què hi ha?

Què veure a: Racons de Viladrover

Es mostren 1 - 9 de 9

Roureda

Punt d'interès
Flora
30/05/2017

Com a conseqüència de la inversió tèrmica, on el fred i la humitat es queden enclotats a les planes, amb potents boires hivernals, trobem que a la plana de Vic i zones properes d’influència, com l’Alt...

Oms en filera

Punt d'interès
Flora
30/05/2017

Els oms en filera que hi ha a l’esquerra del camí per on anem, els podem considerar gairebé un miracle. L’om és un arbre que, sovint, s’havia plantat com a espècie d’ombra a les vores dels camins, ja...

Vegetació de ribera

Punt d'interès
Medi
30/05/2017

Estem baixant per un rec secundari que neix als boscos del Grau cap al rec de la Font Tordera, al seu torn afluent també del riu Congost, que es va formant amb l’aportació d’aigües de tota aquesta...

Afloraments de roca

Punt d'interès
Geologia
30/05/2017

Durant gran part de la passejada per aquestes rodalies de Viladrover, podrem anar veient una característica geològica de l’indret, que segurament ens cridarà l’atenció, com són els afloraments rocosos...

Font de l'Òbit

Punt d'interès
Medi
30/05/2017

A la dreta del camí, sota un marge, hi ha la font i la bassa de l'Òbit.

Aquesta és una de les fonts més populars de la zona. Fins i tot el mas que queda al costat pren decididament el topònim de la...

Timonedes

Punt d'interès
Flora
30/05/2017

Anant ja per la part més clarament seca i assolellada de la passejada per Viladrover, hi veurem extensions on el poc gruix del sòl no permet més que l’arrelament de petites plantes. Una de les que...

Bassa del pla de l'Estalviada

Punt d'interès
Flora
30/05/2017

En aquest punt, a la dreta del camí, podem veure la bassa del pla de l’Estalviada. Tot i que és de construcció artificial, de finals de segle XIX, hi creix ben còmodament la boga, també anomenada bova...

El Grau i Serra-montmany

Punt d'interès
Arquitectura
30/05/2017

Vet aquí, separades per una relativa poca distància, dues de les pairalies més significatives del veïnat de Viladrover, ambdues declarades Bé Cultural d’Interès Local.

Serra-montmany, és la que ens...

Sant Jaume de Viladrover

Punt d'interès
Arquitectura
30/05/2017

Hi destaca, evidentment, l’església d’origen romànic, del segle XI, declarada Bé Cultural d’Interès Local, restaurada integrament al 1926. És d’una sola nau, amb absis a l’est, reconstruït...

Imatges
Valoració
/5
1 vot
60%
Valoracions amb comentaris Publicar valoració
Visites

Què veure a: Racons de Viladrover

Es mostren 1 - 4 de 4
  • Filtra per tipus
    Temàtica
Serveis

Què fer: Racons de Viladrover

Es mostren 1 - 5 de 5
  • Filtra per tipus
    Temàtica