Tornar

Ruta de la Pedra Seca del Montbaig

Ruta
19/12/2014
Fitxa

Introducció

Testimoni agrícola d’altres temps.

Aquest itinerari circular, recuperat l'any 2009 des de l'Ajuntament local, ens permet tot passejant per la part forestal del Montbaig, anar descobrint els diferents elements construïts amb pedra seca, que formen part del patrimoni arquitectònic recuperat i relacionat amb la tradició agrícola del municipi, d’un passat no tan llunyà.

 

Et recomanem l'App de Natura Local per fer aquesta ruta guiada i interpretada. Descarrega-te-la gratis aquí:

Apple store Google Play
  • Tipología
    Circular antihorari
  • Dificultat
    Fàcil
  • Durada
    1 hora 40 minuts
  • Pendent
    190.00 meters
  • Distància
    4.15 km
  • Tema
    Paisatgístic
    Medi i arquitectura
    Medi
  • Activitat
    A peu
  • Valoració

Gràfic de pendents

Descripció

Testimoni agrícola d'altres temps.

Pels que ja han pujat a l’Ermita de Sant Ramon i volen un motiu més per passejar per aquesta obaga del Montbaig, la descoberta del patrimoni de la pedra seca és motiu més que suficient. L'itinerari es pot fer en qualsevol dels dos sentits. 

Del Pavelló de Caça, al costat de l’Àrea de Lleure de Benviure, pujarem per un corriolet fins a gairebé a sota de Sant Ramon. Podrem decidir si acabar de pujar o no. Pel camí, anirem reconeixent marges i cabanes de vinya, algunes en runes i d’altres recuperades. Tot plegat, testimoni de quan l’agricultura de muntanya era un recurs important, abans de l’abandonament provocat per la fil·loxera a finals del XIX. Vinyes, però també garrofers i ametllers s’escampaven per arreu. Els marges servien per aprofitar millor el terreny i les cabanes permetien al pagès de tenir un lloc on guardar els estris del camp, o bé aixoplugar-se si venien mal dades.

Si ens entretenim, descobrirem detalls com petits pous o safareigs on es preparava el sulfat, corralets on es tancava la mula, cabanes quadrades i altres rodones, etc.

Si a més li afegim que el camí creua per diferents ambients de vegetació (alguns favorits pels incendis) i que les vistes al Montpedrós, a la Vall del Llobregat o al delta van apareixent en diferents finestres al llarg de l’itinerari, la satisfacció és doble.

Baixant, de tornada, prenem la pista clàssica a mitjana alçada. Després de passar per la bonica raconada envoltada d’alzines de la Font de Golbes, tenim l’opció d’entrar a l’àrea de Lleure de Benviure i entaular-nos fent un àpat amb vistes a la Torre de Benviure. S’han dut a terme unes boniques restauracions dels marges de pedra. Sortim de nou a la pista principal, al costat de la Torre de les Bruixes. Un cop aquí, si us ve de gust i no voleu tornar encara cap a casa, obriu la ruta de la Pujada a Sant Ramon i veureu que el camí, just davant el Pavelló de Caça o Torre de les Bruixes, s’acosta a la carretera per fer un petit tros al seu costat. És la traça de l’antic Camí Ral que encara es conserva de l’època Romana i Medieval i que era una important via de comunicació entre Barcelona i Vilafranca del Penedès.

Consells

 

TRAÇAT

  • Circular que es pot fer els dos sentits. Horari o anti-horari.
  • Camí fàcil i pista, però trobareu petits trams de forta pujada amb alguna baixada on cal vigilar.
  • Arribats a dalt, val la pena desviar-se fins a l’ermita de Sant Ramon.
  • De baixada, podem entrar per un corriol al Parc de Benviure i veure altres elements recuperats de pedra seca.

AIGUA

  • Bar a dalt Sant Ramon.
  • De baixada, Font de les Golbes.

 

PRECAUCIONS

  • Respectar al màxim els elements de pedra seca. Evitant pujar al sostre de les barraques, marges i parets en runes.
  • Tenir cura dels nens. Hi ha petits pous al costat d’algunes barraques.
  • Estimeu bé el temps total de què disposeu, ja que les nombroses parades allarguen el temps de la sortida.

METEO

  • Evitar fer-lo havent plogut.
  • Els dies de vent són molt molestos dalt el Montbaig.

TERRENY

  • Camí fàcil amb alguns trams de corriol on cal parar atenció.
  • Si ha plogut molt, el fang del tram forestal pot relliscar.

MATERIAL

  • Màquina fotogràfica per enregistrar el patrimoni que trobem i les fantàstiques vistes.
  • Uns pals en podem ajudar en moments puntuals.

ALTRES EQUIPAMENTS

  • Aprofitar per pujar a dalt l’ermita de Sant Ramon. Hi ha una exposició permanent d’interpretació del paisatge i una maqueta per situar-nos. També trobarem un plafó amb siluetes dels ocells més vistos en època de migració. Es complementa amb un bar i una zona amb taules.
  • Al Parc de Benviure, al costat del Pavelló de Caça o Torre de les Bruixes, també trobarem taules un per un pic-nic quan arribem de tornada.
  • A l’altre costat del torrent podem veure la Torre de Benviure.
  • Al costat de la Torre de les Bruixes, pujant a mà dreta, hi ha un corriol que ens baixa fins a la carretera. Entrem en un camí més ample, paral·lel a la carretera al llarg d’uns 100 mts. I torna a pujar a la pista que hem deixat. És el traçat de l’antic Camí Ral de Barcelona a Vilafranca del Penedès. Podem veure a terra, a les zones de roca, les marques de les roderes dels carros.

 

Guarda't la ruta

Què hi ha?

Què veure a: Ruta de la Pedra Seca del Montbaig

Es mostren 1 - 10 de 10

Pavelló de caça

Punt d'interès
Arquitectura
19/12/2014

Una de les aficions dels nobles de l’època (finals del XIX principis del XX) era la cacera. Pavelló de caça del Marquès de Cornella. Podríem encaixar l’estil entre l’eclecticisme i el modernisme...

Area de Benviure

Punt d'interès
Medi
19/12/2014

Aquest sector té orígens Ibèrics. Correspon a una antiga jurisdicció medieval. L’ajuntament el 2010 va iniciar una tasca de recuperació dels elements de pedra seca d’aquesta antiga zona agrícola...

Falgueres de marge

Punt d'interès
Medi
19/12/2014

¡! Seguirem pel caminet que puja suaument. ¡!!

En aquest racó, sembla que el marge comprèn les restes d’un safareig per preparar el sulfat de coure (tractament pel míldiu de la vinya) i d’un cup.

Aque...

Cabana circular

Punt d'interès
Medi
19/12/2014

Aquesta cabana entre dos marges, és un exemple de les construccions de pedra seca que fins al primer terç del s.XX feien servei. El pagès podia venir a treballar a les feixes de vinya i deixar dins el...

Sant Ramon

Punt d'interès
Arquitectura
19/12/2014

DRETA amunt i torneu a baixar.

Gaudiu de les vistes. Identifiquem la geografia que ens envolta. Si es cap de setmana, podeu visitar el Centre d’Interpretació del Paisatge que hi ha dins. A finals d...

Inscultures

Punt d'interès
Altres
19/12/2014

Les inscultures són gravats o relleus que trobem damunt les roques, suposadament realitzats pels primers pobladors anteriors als ibers (neolític ( 4500 a.C) fins a l’edat de bronze (1300 a.C)) i que...

Pedres dels marges

Punt d'interès
Geologia
19/12/2014

Si ens fixem als marges i murs de cabanes, veurem que hi ha pedres de dos tipus. Unes de fosques i unes altres de blanques.

El massís del Garraf és clarament càrstic, format per roques sedimentàries...

Cabana amb corral

Punt d'interès
Medi
19/12/2014

Aquesta construcció també ha estat recuperada després de l'incendi del 2005. Com una que ja hem vist, és de planta quadrada i té un corral adjacent on es guardava l’animal.

Teniu d’aquí unes vistes...

Font de les Golbes

Punt d'interès
Flora
19/12/2014

A l’obaga del Montbaig, neix aquest petit barranc que propicia frescor i humitat. Sobre les pedres del mur de llicorella hi creixen molses i també hepàtiques. Són plantes inferiors que han de viure en...

Torre de Benviure

Punt d'interès
Arquitectura
19/12/2014

Fixeu-vos que entre les feixes encara queden restes dels antics garrofers que s’hi feien.

A l’altre costat del torrent, s’alça la Torre de guaita de Benviure del s. XI. que entre d’altres servia per...

Imatges
Valoració
/5
6 vots
80%
Valoracions amb comentaris Publicar valoració
Visites

Què veure a: Ruta de la Pedra Seca del Montbaig

Es mostren 1 - 6 de 6
  • Filtra per tipus
    Temàtica
Serveis

Què fer: Ruta de la Pedra Seca del Montbaig

Es mostren 1 - 10 de 19
  • Filtra per tipus
    Temàtica