Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Platja Altafulla Castell de Montserrat Castell de Tamarit Bosc de Sant Antoni Desembocadura del Gaià

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Altafulla

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Altafulla

Emergències

112

Ajuntament

977 65 00 08

Policia Local

977 65 02 80

CAP Altafulla

977 64 38 01

Farmàcia Domingo

977 65 04 97

Farmàcia Arasa

977 65 24 20

Trens Renfe

900 41 00 41

Bus Planas

977 55 36 80

Bus Autocars del Penedès

977 66 08 21

Bus Autocars Hife

902 11 98 14

Taxi Jaume Gabarró

607 86 46 44

La humanització del litoral

Altafulla és un municipi situat al litoral del Tarragonès, al marge esquerre del riu Gaià. El terme municipal segueix els límits que segueixen en certa manera els del territori del seu castell medieval, allargassat cap a l’interior i encaixat entre els termes de Tarragona, la Riera de Gaià i Torredembarra

A més del vell nucli tradicional, de gran bellesa i molt ben conservat, i els seus ravals i urbanitzacions, el terme municipal inclou l’antic barri de pescadors de vora mar, anomenat les Botigues de Mar, amb les seves urbanitzacions contigües, i la urbanització Brises del Mar, al nord del terme municipal, agrupant gairebé 5.100 habitants (2018).

El paisatge és essencialment humanitzat, però ja ho fou en època romana amb la introducció dels conreus típics: ametllers, oliveres i vinyes. La major part és de secà, però en resten alguns de regadiu com els avellaners, els fruiters i l'horta. En temps no gaire llunyans s’hi cultivaven llegums, i sobretot, cereals. El pes de les activitats del camp, però, és molt reduït en l’economia del terme, que depèn principalment del sector terciari, plenament vinculat al turisme.

De la vegetació autòctona poca cosa en resta en tot el municipi a causa de la mà de l’home; clapes de bosc mediterrani, garrigues amb margalló i carrasca, alguna alzina testimonial amb exemplars ben esponerosos i alguns bosquets de pi blanc amb algun rodal de pi pinyer. Els principals cursos d’aigua són el riu Gaià, gairebé sec per la retenció d’aigües a la presa del Catllar, i la Rasa, que només porta aigua quan plou. La morfologia del terreny, però, permet l’aprofitament de les aigües freàtiques mitjançant pous i sínies per al reg de les hortes.

Els principals esdeveniments festius d’Altafulla són la Festa Major de Sant Martí, a mitjan novembre; la Festa Major Petita del Quadre de Sant Antoni, a principis de setembre; la Festa de l’Olla, l’últim diumenge de març, i la Nit de Bruixes, durant la revetlla de Sant Joan.

 

Sabies que...?

 

La vila closa d’Altafulla va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1998 per la Generalitat de Catalunya. Un encant de carrers!

 

No et perdis...

 

Una passejada pel nucli antic d’Altafulla: dels més bonics de la Costa Daurada!

 

Què fer...?

 

Cal visitar la vil·la romana dels Munts, que forma part del conjunt de vestigis romans de Tarragona i rodalies, declarats Patrimoni de la Humanitat.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem pels volts de Sant Martí, al novembre, podrem gaudir de la Festa Major tradicional per excel·lència d’Altafulla, amb castellers, diables, bastoners, pirotècnia... 

 

Voltants...

 

A prop d’Altafulla podem gaudir de més itineraris que trobarem a l’app de Natura Local pel municipi del Catllar i l’itinerari circular del Baix Gaià.

Com arribar a Altafulla Com arribar a Altafulla
tornar a dalt