Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Pesquera Paissatge Banyoles Pesquera Banyoles

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Banyoles

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Banyoles

Ajuntament

972570050

Oficina de Turisme

972583470

Bombers

972574080

CAP

972572510

Mossos d´Esquadra

972181650

Creu Roja

972582576

Emergències

112

Banyoles està situada a l’extrem nord-oriental dels Països Catalans i és la capital de la comarca del Pla de l’Estany. Es troba a mig camí de la Costa Brava i dels Pirineus, formant un triangle de poblacions i indrets de gran interès històric i paisatgístic.

La ciutat de Banyoles està ubicada a la riba oriental de l'Estany que porta el mateix nom, sobre la cota de 175 m sobre el nivell del mar. Està situada al límit més oriental del Sistema Transversal Català, al mig d'una depressió natural que té el seu origen en la conca lacustre. Banyoles queda flanquejada al nord pels blocs abruptes de la Mare de Déu del Mont i a ponent per la serra de Rocacorba. La plana està envoltada de serralades, excepte pel sud que s'obre la plana de Cornellà del Terri en direcció a Girona ciutat.

És possible que en època romana hi hagués alguna mena de banys públics a la zona de Banyoles, sobre les terrasses travertíniques, per damunt dels aiguamolls. D'aquí pot venir el nom primitiu de Banyoles, derivat de la paraula llatina Balneolae  que significa banys petits.

El primer topònim conegut és el de Baniolas, documentat en el precepte de Lluís el Pietós (822 d.C.). Posteriorment el nom sofrirà diverses modificacions, en època medieval i moderna, fins a arribar a la grafia actual de Banyoles.

L’Estany és l’origen i el principal signe d’identitat de la ciutat de Banyoles.

Juntament amb la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península Ibèrica i un espai únic d’un gran valor geològic, ecològic, paisatgístic i cultural.

L'Estany, els recs i hortes, les zones boscoses, els parcs, jardins i zones verdes, formen part del nostre patrimoni natural que hem de gaudir i protegir.

La tradició comercial de Banyoles es remunta a l’edat mitjana, quan la ciutat es va anar configurant al voltant del mercat setmanal, que es celebrava primer a la plaça de la Vil·la Vella (actual plaça del Teatre) i a partir del segle XIII a la plaça Major; i de la fira anual dedicada a Sant Martirià.

 

Com arribar a Banyoles Com arribar a Banyoles
tornar a dalt