Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Carrer Major. Rojals Plaça de Sant Francesc. Montblanc Carrer Major. Rojals Balcó de l'església. Rojals Camí de la Perellada Castell de Prenafeta. Serra de Prades

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Montblanc

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Montblanc

Emergències

112

Ajuntament

977 86 00 09

Policia Local

977 86 26 96

CAP

977 86 00 89

Farmàcia Anna Sánchez

977 86 00 20

Farmàcia Jaume Felip

679 38 44 27

Busos Hispano Igualadina

902 29 29 00

Busos Autocars Plana

977 21 10 30

Busos Vibasa

902 10 13 63

Taxi Joan Valls Roig

629 30 30 21

Taxi Joan Ramon Farré

609 87 47 47

Taxi Josep Anton Medrano

609 01 10 11

Taxi Feli Aparicio

608 93 45 46

Taxi Manuel Rubio Marín

639 31 23 45

La capital de la Conca

La històrica vila de Montblanc, capital de la comarca de la Conca de Barberà, es troba a uns 350 metres d'altitud, i té vora els 7.500 habitants entre el nucli de la població i les pedanies. És el centre comercial i industrial de la comarca, i un dels espais de l'interior de la demarcació amb més interès des del punt de vista cultural. Altres nuclis de població que també formen part del municipi són Prenafeta, la Guàrdia dels Prats, Lilla, Rojals i el Pinetell.

Pel que fa a l'ocupació humana, pel terme s'hi han trobat restes paleolítiques, íberes i romanes, però no es pot ubicar el primer nucli de l'actual Montblanc fins el segle XI, que es consolida definitivament al segle XII, un cop acabada la Reconquesta. És aleshores quan Ramon Berenguer IV lliura la primera carta de població i la dota de múltiples privilegis que afavoreixen el seu ràpid desenvolupament i la seva fortificació. La vila arribà a la màxima esplendor durant la primera meitat del segle XIV, quan es consolidà com una població amb un pes polític important i amb una dinàmica socioeconòmica remarcable, esdevenint en aquell moment la setena ciutat de Catalunya. S'hi celebraren quatre vegades Corts Generals i es creà el Ducat de Montblanc el 1387.

Després de certes crisis i estancaments econòmics i demogràfics, la vila de Montblanc ha arribat a la nostra època com un nucli amb una bona qualitat de vida. A la vegada, amb la recuperació de les institucions democràtiques, el municipi va poder emprendre amb força la restauració dels monuments de la vila. A més, la societat civil, molt activa, ha fet que en el camp cultural, lúdic i festiu, Montblanc hagi esdevingut tot un referent a tenir en compte. Hi destaquen la Festa Major, al setembre, i la Setmana Medieval de Montblanc, pels volts de Sant Jordi.

Montblanc i tota la comarca gaudeixen d'un entorn natural, cultural i etnològic privilegiat. La vila és situada a la falda de les muntanyes de Prades, sent-ne una de les principals portes d'accés. Fregant la vila també hi passa el riu Francolí, amb algun tram de bosc de ribera.

 

Sabies que...?

Montblanc conserva excel·lentment part del seu perímetre emmurallat fruit d'un procés de recuperació i restauració  modèlic, ja que molts dels trams havien estat aprofitats com a parets posteriors per fer-hi cases, quedant ocults durant centenars d'anys.

 

No et perdis...

La vista d'ocell de Montblanc des del pas de ronda o algunes de les torres de la muralla.

 

Què fer...?

Qualsevol de les visites guiades que s'organitzen des de l'oficina de turisme són un una bona manera de conèixer molt millor aquesta sensacional vila plena d'història i d'històries!

 

Quan anar-hi...?

Si hi anem pels volts de Sant Jordi podrem gaudir dels actes de la Setmana Medieval i de la llegenda del cavaller que va matar el drac a la vila de Montblanc, sens dubte un dels moments àlgids de les festes montblanquines.

 

Voltants...

Des de Montblanc podem anar pujant vers les muntanyes de Prades per gaudir de racons solitaris enmig de les boscúries, les carenes i les valls d'aquesta zona muntanyosa sensacional.

Com arribar a Montblanc Com arribar a Montblanc
tornar a dalt