Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Panta de Canelles Montsec d'Ares camí Gabrieló Mare de Déu de la Pertusa. Paret d´Aragó Àger

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Àger

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Àger

Bombers d'Àger

973 45 51 90

Emergències

112

Mossos d'Esquadra

088

Hospital Comarcal de Tremp

973 65 22 55

CAP de Balaguer

973 44 77 14

Consultori d'Àger

973 45 50 13

Farmàcia Josa

973 45 52 86

Taxi

681 12 14 40

Entre la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana

La vila d'Àger està situada al mig de la vall del mateix nom. Aquesta forma part de la zona prepirinenca al nord de la comarca de la Noguera. Àger està limitat, com si d'una fortificació natural es tractés, al nord per la serra del Montsec, al sud per la serra de Montclús i, a est i oest, pels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana respectivament. Aquesta protecció geoestratègica influirà decisivament en la seva història.

La història de la vila d'Àger es perd en el temps. La seva importància geoestratègica la va convertir en un enclavament fronterer on se succeïen batalles i conquestes.

La vall d'Àger va ser habitada almenys des de l'època neolítica i és probable que la vida urbana es formés a partir d'un poblat ibèric. Alguns vestigis, com la necròpolis trobada al costat de l'actual cementiri, donen fe d'un passat visigòtic.

La toponímia, les restes arqueològiques, el sarcòfag romà del s. III i el camí romà testimonien una intensa romanització  que va ser seguida per  la dominació islàmica durant els segles VIII, IX i X, període en què Ayera era base militar musulmana a la línia fronterera Àger-Artesa.

El 1042, Arnau Mir de Tost va conquerir la vall, i es va convertir en senyor de tota la frontera cristiana esdevenint el tronc de la nova nissaga del Vescomtat d'Àger i més tard del Comtat d'Urgell.

A començament del segle XV, amb la caiguda del Comtat d'Urgell, es clou el capítol més brillant de la història d'Àger que restarà com a senyoriu, juntament amb la resta de la vall, sota l'arquebisbat de Tarragona fins a la desamortització de Mendizábal.

Com arribar a Àger Com arribar a Àger
tornar a dalt