Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Olesa de Bonesvalls

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Olesa de Bonesvalls

Emergències

112

Ajuntament

93 898 40 08

Informació Parc del Garraf

93 898 43 75

Consultori mèdic

93 898 43 08

Farmàcia

93 898 41 66

Baix Bus

902 02 33 93

Bus Hispano Igualadina

900 82 50 29

Taxi Olesa de Bonesvalls

633 12 95 91

Centre Cívic d'Olesa

93 898 43 75

Un poble entre tres comarques

El municipi d’Olesa de Bonesvalls es troba situat al sud-oest de la comarca de l'Alt Penedès, al límit amb el Garraf i el Baix Llobregat. Gran part del terme es troba a la zona de transició entre la plana del Penedès i els contraforts de les muntanyes d’Ordal i del massís del Garraf, ocupant part de la conca i les valls formades per la riera de Begues i els seus afluents que baixen de les carenes ordalenques, com la pròpiament coneguda riera d’Olesa

La zona havia estat antigament força transitada en ser al pas de l’antic camí ral de Barcelona a Vilafranca, però en obrir-se el nou pas pel coll de l’Ordal, va quedar en un racó de població continguda dedicat a l’agricultura de secà i altres menesters. No és fins ben entrada la segona meitat del segle XX que comencen a sorgir algunes urbanitzacions de segones residències d’estiueig, esdevingudes algunes permanents. Més enllà de l’antic nucli urbà i les esmentades urbanitzacions, el municipi conté també alguns petits veïnats, com els de l’Hospital i la Figuera, agrupant un total d’uns 1.700 habitants (2018).

Tot i que la major part d’antigues vinyes han estat abandonades i emboscades, encara en queden a les parts més planes i fàcils a l’entorn del nucli urbà i a banda i banda avall de la riera de Begues. Al mig del bosc és fàcil veure-hi antics marges i barraques de vinya. També hi ha una petita part d’horta variada regada per nombrosos pous, que són un símbol del poble, ja que sempre ha estat escàs d’aigua. Actualment, el municipi viu d’un arrelat estiueig i del sector serveis.

El terme és muntanyós, dominat per boscos de pi blanc i brolles de garric. Els retalls d’alzinars resten en alguns torrents. El sòl del terme és pedregós, de materials calcaris i dolomies cretàcies, com a tot el Garraf. Abunden els fenòmens càrstics, el més important dels quals és l’avenc de l’Esquerra (348 m).

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major d’Olesa de Bonesvalls, a mitjan de juliol, i la del barri de l’Hospital, cap a mitjan octubre.

 

Sabies que...?

 

Al període anterior a la Guerra Civil, les activitats econòmiques més importants d’Olesa eren la producció de mel, els ramats de cabres i la producció de calç. Aquesta base econòmica la tenim present en el patrimoni immoble del terme, amb important presència de corrals i forns de calç.

 

No et perdis...

 

Una visita al barri de l’Hospital, amb empremtes medievals força ben conservades.

 

Què fer...?

 

És interessant afegir-se a alguna de les sortides de descoberta de l’entorn que es programen des del Grup de Recerca Olesa Rural. Els trobaràs a la seva pàgina de Facebook!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a mitjan octubre podrem gaudir de la Festa Major del barri de l’Hospital, que inclou un mercat d’oficis i altres activitats tradicionals.

 

Voltants...

 

A prop d’Olesa de Bonesvalls podrem continuar recorrent aquests paratges entre l’Ordal i el Garraf amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Begues, Vallirana i Olivella.

Com arribar a Olesa de Bonesvalls Com arribar a Olesa de Bonesvalls
tornar a dalt