Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Olesa de Bonesvalls

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Olesa de Bonesvalls

Ajuntament

938984008

Emergències

112

Oficina Informació Parc

938984375

Farmàcia

938984166

Un poble entre tres comarques.

El municipi d’Olesa de Bonesvalls es troba a la província de Barcelona, a la part sud-oriental de la comarca del Penedès, al límit amb el Garraf i el Baix Llobregat.

És muntanyós, dominat per boscos de pi blanc i brolles de garric. Els retalls d’alzinars resten en alguns torrents. Forma una gran vall central per on discorren les principals rieres: la de Begues i la d’Olesa, les dues tenen cursos eixuts la major part de l’any, ja que són torrencials. En aquesta vall es va assentar la població, diferenciant dues zones principals: el nucli del poble d’Olesa i el barri de l’Hospital.

El sòl del terme és pedregós, de materials calcaris i dolomies cretàcies, com a tot el Garraf. Abunden fenòmens càrstics, el més important és l’avenc de l’Esquerra (348 m) que es troba a uns 300 m a ponent del vèrtex de la Mola.

Dues són les rieres principals: la d’Olesa i la de Begues, que reben aigua de diferents torrents. La riera d’Olesa o del Fondo del Lledoner, es forma sota la creu de l’Ordal, al terme de Vallirana i desguassa a la de Begues. La riera de Begues, neix prop d’aquest poble i entra al terme d’Olesa per la cadira de Sant Cristòfol. Ambdós cursos conflueixen a l’Hospital i, després de rebre l’aigua de diferents torrents, aflueixen a la Mediterrània a ponent de Sitges.

Hi ha diversos pous que es drenen amb les aigües subterrànies, prop de la riera de Begues (a l’Hospital, cal Pel·larí, etc), i d’Olesa (les Cases de la Riera, carrer del Raval, carrer Fontana). Hi ha pous de propietat privada i altres de propietat municipal que basteixen d’aigua el municipi. Aquests pous han esdevingut una part característica del paisatge del poble d’Olesa.

El poble es troba al centre físic del terme, en ell distingim el nucli antic al voltant de l’església de Sant Joan Baptista, el barri del Raval i les cases de la Riera; al seu entorn hi ha les urbanitzacions. A uns 700 metres a migdia hi ha el bonic barri de l’Hospital. (consultar: Visites recomanades)

Al període anterior a la Guerra Civil, les activitats econòmiques més importants d’Olesa eren la producció de mel, els ramats de cabres i la producció de calç. Aquesta base econòmica la tenim present en el patrimoni immoble del terme, amb important presència de corrals i forns de calç.

El conreu predominant ha sigut la vinya, amb una àrea conreable reduïda (84 ha), i situada majoritàriament a la banda de ponent del municipi, la vinya ocupa 70 ha i la resta es dedica als cereals, lleguminoses, farratges, hortalisses i fruiters.

Aquesta relació íntima lligada al medi natural, fa que trobem a Olesa, moltes empremtes, vestigis, de l’activitat rural que formen part d’aquest valuós patrimoni. Moltes recollides pel Grup de Recerca d’Olesa Rural, en la publicació: Petjades històriques, 2005.

Trobarem elements relacionats amb l’explotació agrícola (barraques i marges); amb els ramats (carrerades, corrals, monjoies); amb l’ús de l’aigua (pous, basses, cucones, fonts) o amb la fabricació de la calç, com els forns de calç.

font: Inventari i mapes de Patrimoni Cultural. Diputació de Barcelona. Xarxa de Municipis.

Agraïments a Santi Estrada del Grup de Recerca d'Olesa Rural.

 

Com arribar a Olesa de Bonesvalls Com arribar a Olesa de Bonesvalls
tornar a dalt