Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Palamós

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Palamós

Emergències

112

Ajuntament

972 60 00 26

Policia Muncipal

972 60 20 77

Hospital de Palamós

972 60 01 60

Farmàcia Clares Vigo

972 31 48 41

Farmàcia Baviera

972 31 41 70

Farmàcia Matamala

972 31 41 23

Bus Sarfa

902 30 20 25

Taxi Palamós

872 01 10 13

L’essència marinera a l’empara de les Gavarres

Palamós és un municipi situat al mig de la costa de la comarca Baix Empordà, al principi meridional de la plana baixempordanesa coneguda com l’Empordanet. El terme va de la costa pròpiament dita i el nucli principal fins als propers vessants de les Gavarres abraçant la vall de la riera de Bell-lloc. Entremig del mar i la muntanya hi trobem part de l’estret final meridional de la plana empordanesa, formada per la discreta vall de la riera de l’Aubi, abans de canviar de rasant ja cap a la plana de Calonge.

El terme de Palamós, més enllà del vell nucli principal, anomenat el Pedró, i el seu animat creixement demogràfic i urbanístic, amb el barri de la Platja i l’absorció de l’antic poble de Sant Joan de Palamós, agrupa altres veïnats i urbanitzacions més separades, com el Figuerar, el Pi d’en Xana i la Fosca, agrupant un total d’uns 17.800 habitants (2018).

De l’esplendor del seu port, a causa del transport marítim, de la producció de la industria surotapera, i la seva relació amb tota mena d’oficis relacionats amb la mar, com els mestres d’aixa, constructors d’embarcacions, Palamós ha passat a ser una important plaça turística i comercial, tot i que hi ha lloc per a la industria i, en menor mesura, per la l’agricultura i la pesca, centrada sobretot amb la pesca de la gamba.

Al llarg del medi físic  del terme de Palamós, trobarem la plana que forma la discreta vall de la riera de l’Aubi, clapejada de petites elevacions emboscades, com les del puig d’en Xifre i puig d’en Perals, que trenquen el geomètric mosaic de conreus i camps amb clapes de pinedes. D‘altra banda, al litoral palamosí hi trobarem les grans i petites cales amagades, connectades pels camins de ronda i que reposen a la base de turons emboscats o alts penya-segats, amb ambients rupícoles. I, finalment, la vall de Bell-lloc, on hi trobem boscos on els arbres dominants són l’alzina i el suro i on la presència de la riera de Bell-lloc permet el desenvolupament d'un ambient de zona més humida.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major, cap a finals de juny; la Revetlla de Sant Pere, el dia 28 de juny; la festivitat de la Verge del Carme, cap a mitjan juliol; la Festa Major de Sant Joan, el primer cap de setmana d’agost; l’aplec a Bell-lloc, el diumenge més proper al dia 11 de setembre, entre altres.

 

Sabies que...?

 

Palamós presumeix d’una de les grans cales més ben conservades de tota la Costa Brava, Cala Castell, gràcies a la defensa popular quan ja hi havia projectada una gran urbanització. Val la pena visitar-la!

 

No et perdis...

 

Sens dubte, el camí de ronda que connecta pràcticament totes les cales i platges del litoral palamosí. Grans paisatges i racons!

 

Què fer...?

 

Recomanem una visita al Museu de la Pesca de Palamós per conèixer millor el seu passat, present i futur mariner.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem durant el mes d’octubre coincidirem amb el Palamós Gastronòmic, unes jornades que ens permeten tastar la millor gastronomia relacionada amb el peix de la llotja de Palamós i la cuina marinera per excel·lència.

 

Voltants...

 

A prop de Palamós podem continuar descobrint els racons de la Costa Brava i els seus rodals amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local als municipis de Palafrugell, Begur, Sant Feliu de Guíxols i Vall-llobrega.

Com arribar a Palamós Com arribar a Palamós
tornar a dalt