Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Platja d'Aro Vista aèria de Platja d'Aro. Vista aèria de Platja d'Aro.

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Castell-Platja d'Aro

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Castell-Platja d'Aro

Emergències

112

Ajuntament

972 81 72 84

Punt Atenció a Castell d’Aro

972 81 72 36

Oficina de Turisme

972 81 71 79

Policia Local

972 82 57 77

Consultori mèdic Castell d’Aro

972 81 78 03

Consultori mèdic Platja d’Aro

972 81 62 13

Farmàcia Utzet

972 81 77 68

Farmàcia Almazan

972 82 64 52

Farmàcia Quintana

972 81 96 83

Farmàcia Sala

972 81 75 64

Farmàcia Arque

972 82 29 71

Bombers

972 81 94 22

Mossos d’Esquadra

972 18 23 80

Info Bus SARFA

972 82 67 87

Taxi

972 81 70 19

Entre el nucli medieval i el nou

L'actual municipi de Castell–Platja d'Aro ha patit diverses transformacions administratives, demogràfiques i econòmiques del segle XIX fins a l'actualitat. L'actual municipi, abocat principalment a l'activitat turística, té gairebé 11.000 habitants, prop de la meitat assolits durant les dues primeres dècades del segle XXI, sobretot per la conversió de moltes segones residències d'estiueig en residències estables a més de l'arribada d'immigració.

Es coneixen vestigis dels primers assentaments neolítics i calcolítics a la zona de la vall d'Aro des del 2500 al 2000 aC. Restes de sepulcres de fossa i diversos monuments megalítics en són els testimonis de la seva presència: els menhirs de Vallvanera, els termes de Belliu i del Mas Ros i el dolmen de la Cova dels Moros entre d'altres. 

De l'estada dels romans, n'han quedat les restes de la vil·la del Pla de Palol, sent sempre una ocupació dispersa de caire rural però amb una certa activitat econòmica més enllà de l'agrícola com ara l'extracció d'argila per fer ceràmica, exportada per mar mitjançant el port natural que forma cala Rovira.

Després de l'ocupació sarraïna, a partir del segle IX, s'inicia la repoblació de la zona amb assentaments dispersos de caire pagès. L'actual nucli de Castell d'Aro apareix documentat a partir del segle XI, i ja s'hi esmenta el castell de Benedormiens conjuntament amb l'antic assentament de Fenals d'Amunt, que es troba en aquesta època sota la jurisdicció de l'abat del monestir de Sant Feliu de Guíxols. Més endavant, almenys durant el segle XIV, un dels llinatges de pes de la zona serà el dels Llavià, amb certa influència reial i poder sobre l'abadia del monestir de Sant Feliu de Guíxols.

Al segle XVI apareix documentat l'assentament de Fenals de Baix, a prop de l'actual nucli turístic de Platja d'Aro, i al segle XVII es forma la batllia reial de la Vall d'Aro, que abastava més enllà de l'extensió de l'actual municipi, amb Santa Cristina d'Aro i rodalies.

A partir del 1858, després que la batllia esdevingués municipi, es produeix la segregació de Santa Cristina d'Aro, amb Romanyà de la Selva i Solius, constituint els dos municipis actuals.

Durant el primer terç del segle XX neix el nucli de s'Agaró, al límit amb Sant Feliu de Guíxols, un precedent més aviat romàntic i elitista del que seria la febre constructora posterior, més popular, que acabà per urbanitzar, al llarg de la segona meitat de segle, la fins aquell moment verge platja d'Aro i les cales del seu entorn. De fet, n'acaba sent cap del municipi el 1962 en detriment de Castell d'Aro, el principal nucli fins aleshores. L'any 1995, el nucli antic de Castell d'Aro, juntament amb la urbanització històrica de s'Agaró i el seu camí de ronda són declarats oficialment Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Culturalment, cal destacar la celebració del Carnaval de Platja d'Aro i el Pessebre Vivent al nucli de Castell d'Aro. Al mes d'octubre se celebra també a Platja d'Aro l'Oktoberfest, la festa de la cervesa alemanya a les portes de la tardor.

Com arribar a Castell-Platja d'Aro Com arribar a Castell-Platja d'Aro
tornar a dalt