Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Platja d'Aro Vista aèria de Platja d'Aro. Vista aèria de Platja d'Aro.

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Castell-Platja d'Aro

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Castell-Platja d'Aro

Emergències

112

Ajuntament

972 81 72 84

Punt Atenció a Castell d’Aro

972 81 72 36

Oficina de Turisme

972 81 71 79

Policia Local

972 82 57 77

Consultori mèdic Castell d’Aro

972 81 78 03

Consultori mèdic Platja d’Aro

972 81 62 13

Farmàcia Utzet

972 81 77 68

Farmàcia Almazan

972 82 64 52

Farmàcia Quintana

972 81 96 83

Farmàcia Sala

972 81 75 64

Farmàcia Arque

972 82 29 71

Bombers

972 81 94 22

Mossos d’Esquadra

972 18 23 80

Info Bus SARFA

972 82 67 87

Taxi

972 81 70 19

Entre el nucli medieval i el nou

Castell – Platja d’Aro és un municipi situat al sud del Baix Empordà, al capdavall de la Vall d’Aro, entre el massís de les Gavarres i el de Cadiretes o d'Ardenya. El Ridaura, el curs d’aigua que forma la Vall d’Aro, travessa el terme per la seva part meridional d’oest a est fins a la seva desembocadura al mar. El terme s’enfila moderadament pels primers contraforts de les Gavarres, a la zona de Fenals d’Amunt i el puig de Vallvanera (335 m).

L’actual municipi de Castell – Platja d’Aro ha patit vàries transformacions administratives, demogràfiques i econòmiques del segle XIX fins a l’actualitat. L’actual municipi, abocat principalment a l’activitat turística, té més de 10.500 habitants (2018), prop de la meitat assolits durant les dues primeres dècades del segle XXI, sobretot per la conversió de moltes segones residències d’estiueig en estables a més de l’arribada d’immigració.

Pel que fa als nuclis, cal esmentar primerament el nucli antic d’origen medieval, Castell d’Aro pròpiament dit, situat a segona línia de la costa, seguit del nucli de Platja d’Aro, sorgit modernament fruit de la febre constructora que acabà per urbanitzar al llarg de la segona meitat de segle XX la fins aquell moment verge platja d’Aro i les cales del seu entorn, que n’acaba sent cap del municipi el 1962 en detriment de Castell d’Aro, el principal nucli fins aleshores. Durant el primer terç del segle XX, neix el nucli de s’Agaró, al límit amb Sant Feliu de Guíxols, un projecte urbanitzador romàntic i elitista. L'any 1995, el nucli antic de Castell d'Aro, juntament amb la urbanització històrica de s'Agaró i el seu camí de ronda, són declarats oficialment Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

El terme és divideix clarament entre tres grans unitats paisatgístiques: la vall del Ridaura i la plana circumdant, fins a la seva desembocadura, a on es troben els conreus, els principals nuclis i les infraestructures; la costa pròpiament dita, profusament urbanitzada però amb cales de gran bellesa, i els contraforts boscosos de les Gavarres, amb algunes atrevides urbanitzacions entre pinedes, sureres i brolles mediterrànies.

Pel que fa a esdeveniments festius, cal destacar la celebració del Carnaval de Platja d’Aro i el Pessebre Vivent i la Festa de Pasqüetes al nucli de Castell d’Aro. Al mes d’octubre es celebra també a Platja d’Aro l’Oktoberfest, la festa de la cervesa a l’alemanya a les portes de la tardor. 

 

Sabies que...?

 

Es coneixen vestigis dels primers assentaments neolítics i calcolítics a la zona de la vall d’Aro des del 2500 - 2000 aC. Restes de sepulcres de fossa i diversos monuments megalítics en són els testimonis de la seva presència.

 

No et perdis...

 

Una visita a les restes de la vil·la romana del Pla de Palol, exemple d’una antiga ocupació dispersa de caire rural, però amb una certa activitat econòmica, més enllà de l’agrícola, respecte l’extracció d’argila per a ceràmica, exportada per mar a través del port natural que forma cala Rovira.

 

Què fer...?

 

Anem a donar un cop d’ull, tot passejant, al parc dels Estanys, a frec del Ridaura, on podrem veure una petita zona humida on hi fan vida algunes aus pròpies d’aquests ambients.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el cap de setmana després de Pascua, podràs gaudir de la Festa de Pasqüetes a Castell d’Aro, amb la vella tradició d’anar a buscar un pi al bosc i plantar-lo al poble.

 

Voltants...

 

A prop de Castell – Platja d’Aro podràs continuar coneixent bells racons d’aquesta zona del Baix Empordà amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Sant Feliu de Guíxols, Palamós i Vall-llobrega.

Com arribar a Castell-Platja d'Aro Com arribar a Castell-Platja d'Aro
tornar a dalt