Ruta #itinerari# a #municipi# | Senderisme i BTT | NATURALOCAL


Les millors eines per a sortides:
Excursionsenfamília · ItinerarisTrekking
RutesSenderismeBTT · VacancesNatura

Poble Ribes de Freser Valls de Ribes. Ribes de Freser. Rutes Mines de Ventolà Vall del Freser

Descobreix un altre municipi:

tornar al mapa principal

Ribes de Freser

Telèfons d'interès

Llistat de telèfons que et poden interesar si visites Ribes de Freser

Emergències

112

Ajuntament

972 72 71 84

Policia Local

627 41 75 35

CAP

972 72 77 09

Farmàcia

972 72 70 23

Tren Renfe

900 41 00 41

Bus Teisa

972 20 48 68

Bus Mir

972 70 30 12

Taxi Jordi Formatgé

637 21 52 55

El melic de la vall de Ribes

Ribes de Freser és un municipi situat al nord de la comarca del Ripollès, ocupant part de la vall del riu Freser i la part baixa de la del Rigart i la del Segadell, afluents a banda i banda del primer formant una creu orogràfica. El terme s'enfila també muntanyes amunt fins a tocar el cim del Taga i la serra de Sant Amand, cap a l'est i al sud-est, fins més enllà de puig Cornador i gairebé al cim de puig Cerverís, al nord-est, i fins a la carena de la serra d'Estremera, al nord-oest.

El municipi comprèn, més enllà del seu nucli principal, els llogarrets i veïnats agregats de Batet, Bruguera, Ribes Altes i Ventolà, agrupant en total uns 1.800 habitants (2018).

Tradicionalment havia viscut de la pagesia, la ramaderia i de l'explotació de mines, fins a finals del segle XIX, en què es van instal·lar les fàbriques de paper i les colònies industrials tèxtils. La crisi dels setanta del segle XX va comportar una reconversió turística a la vall, convertint el municipi en un lloc privilegiat per a l'estiueig i el turisme de muntanya, tant a l'estiu com a l'hivern, a causa de la proximitat del centre turístic de muntanya i de l'estació d'esquí de la Vall de Núria, entre les altres muntanyes del voltant, com la serra Cavallera i la serra de Montgrony.

El medi físic és profusament muntanyós, amb una alta valoració biogeogràfica, estètica i cultural, presentant petites zones planeres només al fons de les valls i replans als vessants. A causa de la diversitat climàtica la vegetació és molt variada en funció de l'altitud i de la insolació però també segons la composició del sòl. Les pinedes de pi roig són els boscos més abundants a les parts baixes i mitjanes de les valls del Freser, però no hi falten boscos d'afinitats medioeuropees, com ara les rouredes de roure martinenc i les fagedes en els sectors més obacs. A mesura que es guanya altitud, es troben fragments d'algunes avellanoses, verns i bedolls, prats i matollars subalpins i alguns pins negres a altituds superiors.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Ribes de Freser, a mitjans d'agost; la Festa Major de Bruguera, a finals de juliol; la Fira Formatgera, cap a principis d'abril; l'aplec de Sant Antoni, el dia 13 de juny; la Fira del Bestiar i del Bolet, el segon dissabte d'octubre; el festival Valldansa, el primer cap de setmana de juliol, i una trobada gegantera, l'últim cap de setmana de juliol.

 

Sabies que...?

 

Ribes de Freser presumeix de tenir en actiu un dels concursos de gossos d'atura i de pastor més antics de la península Ibèrica. Cada any a principis de setembre, tradició en actiu!

 

No et perdis...

 

Sens dubte, no val a badar i cal saber que des de Ribes de Freser surt el cremallera que ens puja fins a la Vall de Núria.

 

Què fer...?

 

Una passejada pel petit i bell poble de Bruguera, un oasi de tranquil·litat, a més de poder-hi comprar la millor mel del país.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el Diumenge de Pasqua, podrem gaudir de la Fira Formatgera, per firar-se amb alguns dels millors formatges catalans.

 

Voltants...

 

A prop de Ribes de Freser podem continuar descobrint aquest racó de valls pirinenques i els seus rodals amb els itineraris que trobem a l'app de Natura Local, al municipi de Sant Joan de les Abadesses.

Com arribar a Ribes de Freser Com arribar a Ribes de Freser
tornar a dalt